Skarga na burmistrza i wójta

• Autor wątku Autor wątku qwerty01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwerty01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam. Jest pewna miejscowość. Okazało się, że burmistrz szuka oszczędności na bezpieczeństwie ruchu drogowym (wyłączona latarnia na co drugim słupie). Powoduje to duże zagrożenie w ruchu drogowym. Do kogo należy napisać donos? Tak samo postąpił wójt na DK (przy rondach wygaszone całkowicie oświetlenie). Ewidentnie to podlega pod 160 § 1 oraz Art. 174 § 1 KK.
Prokuratura rejonowa, okręgowa, regionowa?

Ich wyłączenie na pewno nie powoduje popełniania przestępstw, o których piszesz. Osobną kwestią jest w ogóle stwierdzenie czy wyłączenie połowy lamp powoduje niedostateczność oświetlenia w myśl odpowiednich przepisów aczkolwiek te są tak ogólne, że ciężko w ogóle się do czegoś przyczepić, bo trzeba by zaglądać wręcz do norm. Kwestię oświetlenia reguluje Prawo energetyczne art. 18 - czyli odpowiedzi szukaj przede wszystkim w MPZP albo w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, bo tam powinny być podane podstawy do tego tematu.

Na 100% wyłączenie co drugiej oprawy powoduje niespełnienia normy PL-EN 13201. MPZP nie ma nic do tego.

Na 100% wyłączenie co drugiej oprawy powoduje niespełnienia normy PL-EN 13201.
Nie spełnienie wymagań normy nie oznacza popełnienia przestępstwa.

MPZP nie ma nic do tego.
Nawet nie zajrzałeś do prawa energetycznego...

Ostatnia edycja:
Aha. Wyłączenie oświetlenie ulicznego to nie jest narażenie na niebezpieczeństwo (mimo zgłoszenia, że łamią normę). Podaj, który art. prawa energetycznego bądź MPZP pozwala na łamanie obowiązującej normy?

Jest napisane: "planowanie oświetlenia znajdujących się na terenie gminy". Nic nie ma o normie.

Mam prowadzić jak dziecko za rączkę? Ust. 2 - poczytaj dokumenty, o których tam mowa.

Ja nie mogę...
"Gmina realizuje zadania, o których mowa w ust. 1, zgodnie z:
1)
miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a w przypadku braku takiego planu - z kierunkami rozwoju gminy zawartymi w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy;
2)
odpowiednim programem ochrony powietrza przyjętym na podstawie art. 91 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1973, 2127 i 2269)."
Tam jest tylko o obowiązku budowie oświetlenia. Nie ma NIC o spełnianiu norm...

Okazało się, że burmistrz szuka oszczędności na bezpieczeństwie ruchu drogowym
Ale to kierowca ma zachować ostrożność uczestnicząc w ruchu drogowym. Rozumiem że wszystkie drogi DK muszą być oświetlone?

100 m przed rondami: tak

Podaj przepis, który tak stanowi.

§ 109 war. tech. drog. pub

Przeczytaj to ze zrozumieniem, a nie wyrywaj z kontekstu. Moim zdaniem nawet jak zawiadomisz to natychmiast umorzą. Tu nie ma znamion przestępstwa.

Czyli wszystkie gminy które wyłączają oświetlenie całkowicie na noc robiłyby to łamiąc prawo? U mnie po 23 ciemno jak w d... A to nie jedyna taka gmina

Normy dopuszczają w godzinach nocnych obniżenie klasy (a więc luminację). Temu normalne miasta obniżają strumień świetlny. Wyłączanie jest niezgodne z normami.

Powrót