skarga na czynności komornicze - alimenty na dziecko

• Autor wątku Autor wątku madalen76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madalen76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
Od 2012 roku mój były mąż nie płaci alimentów zasądzonych przez Sąd na dziecko. Sprawa jest u komornika, który zajął jego pensję, ale kwota którą ściąga wystarcza jedynie na pokrycie kosztów opłaty egzekucyjnej. Na spłatę raty alimentacyjnej - już nie. Ja nie dostaję nic. Sprawa egzekucji alimentów nie podoba mi się. Więc napisałam pismo do komornika z prośbą o wyjaśnienie. Od 212 roku komornik przekazał jedynie dwie wpłaty w 2015 r, jedna w kwocie 600, drugą 400 zł. Więc pomimo całej zaległości opiewającej wraz z odsetkami na kwotę 52 tys zł. komornik zachował pozorność przekazywania alimentów. W odpowiedzi na moje pismo powołał się na art 1025 Kodeksu Postępowania Cywilnego, iż koszty (a obliczył je na około 9 tys zł) postępowania egzekucyjnego podlegają zaspokojeniu przed należnościami alimentacyjnymi.
Chciałabym złożyć skargę na czynności komornicze. Powołać się na konkretne paragrafy itp. Potrzebuję pomocy .... Będę wdzięczna ...

Art. 1025. § 1. Z kwoty uzyskanej z egzekucji zaspokaja się w następującej kolejności:

1) koszty egzekucyjne,

2) należności alimentacyjne,

3) należności za pracę za okres 3 miesięcy do wysokości najniższego wynagrodzenia za pracę określonego w odrębnych przepisach oraz renty z tytułu odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci i koszty zwykłego pogrzebu dłużnika,

4) należności wynikające z wierzytelności zabezpieczonych hipoteką morską,

5) należności zabezpieczone hipotecznie lub zastawem rejestrowym albo zabezpieczone przez wpisanie do innego rejestru,

6) należności za pracę niezaspokojone w kolejności trzeciej,

7) należności, do których stosuje się przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 i Nr 160, poz. 1083, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr 11, poz. 95 i Nr 92, poz. 1062, z 2000 r. Nr 94, poz. 1037, Nr 116, poz. 1216, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1315 oraz z 2001 r. Nr 16, poz. 166, Nr 39, poz. 459, Nr 42, poz. 475 i Nr 110, poz. 1189), o ile nie zostały zaspokojone w kolejności piątej,

8) należności zabezpieczone prawem zastawu lub które korzystały z ustawowego pierwszeństwa niewymienionego w kolejnościach wcześniejszych,

9) należności wierzycieli, którzy prowadzili egzekucję,

10) inne należności.

§ 2. Po zaspokojeniu wszystkich należności ulegają zaspokojeniu kary pieniężne oraz grzywny sądowe i administracyjne.

§ 3. W równym stopniu z należnością ulegają zaspokojeniu odsetki i koszty postępowania. Jednakże z pierwszeństwa równego z należnościami czwartej, piątej i ósmej kategorii korzystają odsetki tylko za ostatnie dwa lata przed przysądzeniem własności, a koszty postępowania w wysokości nie przekraczającej dziesiątej części kapitału. Pozostałe odsetki i koszty zaspokaja się w kategorii dziesiątej. To samo dotyczy świadczeń należnych dożywotnikowi.

§ 4. Jeżeli przedmiotem egzekucji jest własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego, spółdzielcze prawo do lokalu użytkowego lub prawo do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, wierzytelność spółdzielni mieszkaniowej z tytułu nie wniesionego wkładu budowlanego związana z tym prawem ulega zaspokojeniu przed należnością zabezpieczoną na tym prawie hipotecznie.

... no tak ... ale tutaj podajesz punkty i paragrafy bez szczegółów... Potrzebuję odpowiedzi, co się dzieje w przypadku kiedy komornik zajął 60 % wynagrodzenia dłużnika i miesiąc w miesiąc dostaje przelew na konto. Zgadzam się z opłatami egzekucyjnymi jakie powinien dla siebie ściągać !!! ale co się dzieje z resztą pieniędzy ? dlaczego ja nie dostaję nic ? według mojej wiedzy przy egzekucji z wynagrodzenia za pracę, albo z rachunku bankowego opłata dla komornika (którą ściąga od dłużnika) wynosi 8 procent wyegzekwowanej kwoty, ale nie mniej niż 1/20 przeciętnej płacy, i naliczana jest sukcesywnie w miarę uzyskiwania poszczególnych kwot z egzekucji. Nie może więc komornik w pierwszej kolejności wziąć całej swojej należności, z pokrzywdzeniem wierzyciela. To dodatkowe zabezpieczenie interesów komornika w postaci 1/20 przeciętnej płacy odnosi się przy świadczeniach okresowych (a takimi są alimenty) do kwoty należnej wierzycielowi za cały rok.

.. mało tego zgodnie z art. 824 § 1 KPC komornik powinien postępowanie umorzyć z urzędu, jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych.
... więc dokonując dwóch wpłat w 2015 roku zachował pozorność przekazywania alimentów tylko dlatego by móc zarabiać na opłacie egzekucyjnej kosztem ALIMENTÓW NA DZIECKO.
POTRZEBUJĘ POMOCY W TEMACIE A NIE POSŁUGIWANIA SIĘ SUCHYMI PARAGRAFAMI. MAM MEGA CIĘŻKĄ SYTUACJĘ I POTRZEBUJĘ ZADBAĆ O TO CO ZASĄDZIŁ SĄD A KOMORNIK NA TYM ŻERUJE.

Rozumiem, że już widziałaś kartę rozliczeniową i w ogóle akta egzekucyjne ?
Z akt wynika wszystko a komornika można zmienić.
Można było też złożyć tytuł w zakładzie pracy.

Nie widziałam nic, ponieważ komornik oprócz odpowiedzi o art 1025 Kodeksu Postępowania Cywilnego, iż koszty postępowania egzekucyjnego podlegają zaspokojeniu przed należnościami alimentacyjnymi, nic więcej nie wyjaśnił ani nie przedstawił, mimo, że o to prosiłam.

rozapcp napisał:
CO byłoby najmądrzejsze.(Oczywiscie jesli jest stala praca!)

tak. Praca jest stała. Komornik zajął wynagrodzenie dłużnika. Więc Pracodawca co miesiąc przelewa 60% wynagrodzenia na konto komornika. Ja nie widzę z tego nic.

Chcę rozwiązać problem z tym komornikiem, skoro prowadzi sprawę od 2012 roku. Zmienię komornika gdy rozwiążę problem. Jeśli rozwiązaniem byłaby konieczność złożenia skargi na czynności komornicze - tak zrobię.

A co miał się prosić żebyś przeglądała akta ?
Najpierw to przeglądnij akta bo trochę demonizujesz komornika, tego konkretnie.

Dłużnicy mówią, że zajęto - pracodawcy że przekazali a bywa że potrącili a nie przekazali dalej itd itd zwłaszcza w alimentach.

ehhhh... czy czytacie ze zrozumieniem co piszę ? mam korespondencję z komornikiem, którego proszę o wyjaśnienia i mi ich nie udziela. Mam wrażenie, że odpowiedzi udzielają komornicy właśnie.... No trudno.
Ps. Nie z tym jednym komornikiem miałam do czynienia i tylko ten jeden się miga od wypłacania mi alimentów, robi to w pokrętny bardzo sposób. Tak tego komornika właśnie demonizuję, ponieważ kręci jak tylko może kosztem dziecka - bo nikogo innego. Przy długu, który urósł do kwoty ponad 50 tys zł, otrzymałam tylko tysiąc zł - i zarzuca mi się demonizowanie ! ;-)))))

Ostatnia edycja:
Powrót