skarga na czynności konornika

• Autor wątku Autor wątku mq54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mq54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam dług za niespłacony telefon na raty ,który kiedyś wzięłam dla kogoś i ten ktoś go nie spłacał kiedy otrzymałam pismo od komornika o tym że mam taki dług poszłam do niego jeszcze tego samego dnia z zapytaniem co mogłabym zrobić żeby nie zajmował mi wynagrodzenia jestem samotną matką,wychowuję dwoje dzieci i zarabiam tylko 1300 zł więc byłaby to dla mnie poprostu tragedia.Zaproponował mi że mogę spłacać ten dług w ratach,zapytałam w jakiej wysokości miałyby być te raty,usłyszalam że mam wplacać więcej niż ustawowe odsetki od dlugu czyli w moim wypadku 33 gr dziennie.Zrobiłam dyspozycję w banku i wpłacałam 100 zł miesiecznie aż tu nagle wczoraj otrzymałam pismo od tego komornika o zajęciu mojego wynagrodzenia.Poszłam od razu do niego żeby to wyjaśnić ale mnie wyzwał i potraktował jak zwykłego śmiecia.Pozatym dopatrzyłam się że pismo o zajęciu mi wynagrodzenia wysłał omyłkowo do innej firmy nie do tej w której jestem zatrudniona łamiąc moje prawo do ochrony danych osobowych.Chcę zaskarżyć komornika ale nie wiem skąd wziąć wzór pisma i nie wiem czy mam podstawy do zlożenia skargi.Prosze o pomoc.

Nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie więc sama ją znalazłam zaskarżyłam komornika do sądu rejonowego,jak też do Generalnego Inspektora Danych Osobowych,czekam od niego na orzeczenie w mojej sprawie i zakładam komornikowi sprawę w sadzie cywilnym o odszkodowanie za złamanie mojego prawa do ochrony danych osobowych,niestety nie mam świadków na to jak mnie potraktował,więc to musi mi wystarczyć.Jeśli ktoś z was potrzebuje pomocy w podobnej jak moja sprawie chętnie służę pomocą.Poinformuję was jak zakończyła się moja sprawa.

Co się tyczy umowy z Komornikiem, nie masz żadnych podstaw. Komornik nie może zawierać z Tobą żadnych umów, może to tylko Wierzyciel. Komornik może ewentualnie Twoją prośbę o raty przedłożyć Wierzycielowi i to on zdecyduje. Czyli, jeśli złożysz skargę na czynności Komornika, stracisz tylko 100 złotych, nic więcej.

Masz rację ale zawsze warto spróbować,wiem że w podobnych sprawach jak moja,które dotyczą śmiesznych kwot zadłużenia sąd przychylał się do wniosku dłużnika i umarzał postępowanie egzekucyjne dając możliwaść splaty zadłużenia w ratach wierzycielowi.Nie dostałam nigdy wezwania do zapłaty ale to mnie akurat nie dziwi bo wszystkie banki tak robią czekając aż z 10 zł urośnie 1000.Mam nadzieję,że wywalczę odszkodowanie za złamanie ustawy o ochronie danych osobowych i paradoksalnie to komornik spłaci moje długi bo na ten własnie cel zamierzam przeznaczyć te pieniążki.Pozdrawiam:smile:

mq54 napisał:
wiem że w podobnych sprawach jak moja,które dotyczą śmiesznych kwot zadłużenia sąd przychylał się do wniosku dłużnika i umarzał postępowanie egzekucyjne dając możliwaść splaty zadłużenia w ratach wierzycielowi.
Nie.

Powrót