skarga na kontrolerów ztm za skucie kajdankami

• Autor wątku Autor wątku Matteo777j
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matteo777j

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry wszystkim

W środę o godzinie 4;30 jechałem pociągiem Skm bez ważnego biletu.
Weszła kontrola, przy sprawdzaniu powiedziałem im, że nie posiadam biletu i chcieli wystawić mi wezwanie do zapłaty, ale nie miałem dokumentu tożsamości.
Na ich życzenie wstałem z siedzenia i razem podeszliśmy obok drzwi i jeszcze raz kontroler zapytał się o dowód osobisty, a ja znów odpowiedziałem, że nie mam, a on postraszył policja i grzywną. Przytaknąłem i chciałem zaczekać na policję,ale wtedy kontroler powiedział mi żebym usiadł, a ja nie chciałem usiąść, tylko cały czas stać.
Od tego momentu zaczął być agresywny i groził że mnie skuje kajdankami, co ja na to że nie ma na to prawa. Zaczął próbować mnie obezwładnić, łapać mnie za ręce, z pomocą przyszedł mu kolega, a jak we dwóch nie dali rady tego zrobić, to przyszło kolejnych dwóch kontrolerów do zakładania mi kajdanek. Oczywiście szarpałem się, uciekałem z rękami, ale w końcu po kilku minutach zakuli mnie. Boli mnie to, że czterech potężnych facetów rzuciło się na mnie,na nieagresywnego i szczupłego chłopaka jak na bandytę.

Dodam iż w trakcie zatrzymywania nie byłem agresywny i nie uciekałem, dodatkowo podczas przetrzymywania jeden z kontrolerów złapał mnie ręką za twarz. W skm jest monitoring i według mnie wszystko zostało zarejestrowane. Na nadgarstkach mam ślady po kajdankach i prawy nadgarstek trochę mnie boli, a na szyji mam obcierki.

Nie wiem czy dobrze jestem poinformowany, ale kontroler może dokonać ujęcia(zakucie w kajdanki) wtedy, gdy pasażer ucieka, a ja po prostu stałem w miejscu i mnie zaatakował.

Po całym zajściu wyprowadzili mnie na następnej stacji i już była policja.
Czy w tej sprawie mogę coś zrobić? złożyć skargę, komuś się poskarżyć, wytoczyć proces kontrolerom - czy to w ogóle jest sens robić?

Serdecznie pozdrawiam
Mateusz

Ostatnia edycja:
Czy może ktos mi pomóc, co moge zrobić w tej sprawie?

Powrót