Skarga na nierozpatrywanie wniosków

• Autor wątku Autor wątku Wokerte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wokerte

Użytkownik
Odpowiedzi
88
W przypadku gdy sędzia prowadzący postępowanie sądowe nie rozpatruje wniosków, które składa strona, obwiniony.
Kogo należy o tym fakcie powiadomić ?
Do kogo konkretnie i na co pisze się skargę czy zawiadomienie ?

To może podaj więcej szczegółów, o jakie wnioski chodzi?

Skarga (w rozumieniu k.p.a.) nie wchodzi w grę - zob. art. 41a § 2 k.p.a.

kxox napisał:
To może podaj więcej szczegółów, o jakie wnioski chodzi?
Złożyłem wniosek o umorzenie sprawy, odpowiedzi nie dostałem kilka miesięcy

kxox napisał:
Skarga (w rozumieniu k.p.a.) nie wchodzi w grę - zob. art. 41a § 2 k.p.a.
W art. 41a k.p.a. ani w 2 k.p.a. nie ma odpowiedzi na moje pytania.
Nie musi to być artykuł z k.p.a., moze to być z jakiegoś innego kodeksu.
Moja sprawa jest karna, wykroczeniowa.

Postanowienie o umorzeniu postępowania jest wydawane z urzędu, więc jakkolwiek możesz złożyć taki wniosek (art. 9 § 2 k.p.k. w zw. z art. 8 k.p.w.), to sąd nie ma obowiązku rozstrzygać go w drodze postanowienia, ani tym bardziej na nieuwzględnienie takiego wniosku nie przysługuje środek odwoławczy.

Jeżeli sąd wyda wyrok skazujący pomimo zaistnienia negatywnej przesłanki procesowej, będziesz mógł to podnieść w apelacji.

Złożyłem pismo do akt sprawy, tym pismem jest wniosek o umorzenie.
Czy sędzie przewodniczący nie ma obowiązku odpowiedzieć na moje pismo ?

Jeżeli nie stwierdzi podstaw do umorzenia, to nie musi.

kxox napisał:
Jeżeli nie stwierdzi podstaw do umorzenia, to nie musi.
Na jakiej podstawie prawnej nie musi ?

Z tego co wiem jest obowiązek odpowiadania na pisma.

A z którego przepisu według ciebie wynika ten "obowiązek odpowiadania na pisma"?

Sąd ma obowiązek rozpatrzyć wniosek i wydać w jego sprawie postanowienie tylko wtedy, gdy ustawa mu to nakazuje.

Jeżeli uważasz, że sąd powinien był umorzyć postępowanie, a tego nie zrobił, będziesz mógł to podnieść w apelacji.

kxox napisał:
A z którego przepisu według ciebie wynika ten "obowiązek odpowiadania na pisma"?

Gdy w ciągu miesiąca nie odpowie to uważa się sprawe za załatwioną milcząco, więc nie odpowiadając w tym czasie przyjmuje stanowisko wnioskodawcy

W sprawach prowadzonych na podstawie Kodeksu postępowania administracyjnego - tak.

Twoja jest prowadzona w oparciu o przepisy Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. k.p.a. nie ma tu w ogóle zastosowania

kxox napisał:
W sprawach prowadzonych na podstawie Kodeksu postępowania administracyjnego - tak.

Twoja jest prowadzona w oparciu o przepisy Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. k.p.a. nie ma tu w ogóle zastosowania
Ja słyszałem że sędziowie podlegają pod k.p.a.

Niestety masz złe informacje.

Postępowanie w sprawach o wykroczenia toczy się według przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (art. 1 § 1 k.p.w.)

K.p.a. nie ma w ogóle zastosowania w sprawach o wykroczenia.

Do kogo moge napisać skarge na sędziego prowadzącego moją sprawę ?

Nie ma takiej instytucji jak "skarga na sędziego".

Jeżeli uważasz, że sędzia popełnił jakiś delikt dyscyplinarny, należy zawiadomić o tym Zastępcę Rzecznika Dyscyplinarnego właściwego miejscowo sądu okręgowego.

Jeżeli uważasz, że sędzia dopuścił się przestępstwa, należy zawiadomić o tym właściwą miejscowo prokuraturę.

Powrót