Skarga na orzeczenie referendarza - koszty procesu

• Autor wątku Autor wątku vanbia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vanbia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry, mam takie pytanie: w związku ze skutecznym wniesieniem przeze mnie sprzeciwu i utraty mocy nakazu zapłaty, E sąd w Lublinie umorzył postępowanie w całości, jednakże stwierdził, iż każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie. W poprzednim liście z sądu była podana kwota 210zł. Proszę mi napisać czy to znaczy, iż muszę zapłacić połowę tej kwoty? Czy ewentualnie mam prawo do zaskarżenia tej decyzji i czy to coś da?
Dziękuję i pozdrawiam

Każdy ponosi koszty swojego udziału w sprawie zatem żadna ze stron nie zwraca sobie żadnych kosztów tj. ani Pani nie musi niczego płacić stronie przeciwnej ani strona przeciwna nie musi płacić niczego Pani.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Jeszcze tylko dopytam, a co z kosztami sądowymi?
Czy jeśli nigdzie nie jest podana żadna kwota, to znaczy,
iż nic nie muszę płacić?

Jeżeli sąd w postanowieniu o umorzeniu postępowania zawarł rozstrzygnięcie o kosztach a jednocześnie nie wskazał żadnej kwoty jaką ma Pani zapłacić to nie musi Pani dokonywać żadnej opłaty. Oczywiście postanowienie o umorzeniu może zostać zaskarżone przez stronę przeciwną a wtedy rozstrzygnięcie o kosztach może zostać zmienione.

Szybciej strona przeciwna wniesie pozew do Sądu właściwości ogólnej w kontynuacji po EPU, niz będzie skarżyć postanowienie referendarza.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót