skarga na postanowienie o uchybieniu terminu

• Autor wątku Autor wątku malamyszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malamyszka

Użytkownik
Odpowiedzi
69
dostałam postanowienie SKO w której SKO stwierdza, że uchybiłam terminowi do wniesienia odwołania od decyzji.
Nie jest to prawda - terminowi nie uchybiłam (odwołanie wniosłam 10 dnia), po prostu nie wpisałam daty a doręczający lub ktoś w organie I instancji uzupełnił datę podając nieprawdę (poczta tego nie doręczała tylko pracownik urzędu). Sprawa jest oczywista bo na zwrotce widać inny kolor i inny charakter pisma, co więcej w dniu kiedy "podobno" mi doręczono decyzję byłam u mojej mamy w szpitalu zaraz po pracy więc fizycznie byłoby niemożliwe żebym decyzję wtedy odebrała (co może potwierdzić lekarz/pielęgniarka)

Chciałabym się dowiedzieć o co wnosić w skardze do WSA. Chce żeby WSA uchylił to postanowienie i SKO zajęło się odwołaniem od decyzji.
Pytania:
a) jak powinno brzmieć żądanie skargi?
b) czy muszę wskazywać jakiś interes prawny?
c) co mam zarzucić? Naruszenie przepisów postępowania jeśli mogło ono mieć istotny wpływ na wynik sprawy?
d) jaka wiąże się opłata z taką skargą?
e) czy mam załączyć 7 odpisów skoro w postępowaniu administracyjnym było 6 stron?

Będę wdzięczna za pomoc.

Wojewódzkie sądy administracyjne nie są związane granicami skargi, dlatego bez względu na to jakie wnioski i zarzuty przedstawisz w skardze sądy te będą orzekały wyłącznie w granicach danej sprawy. Ze skargi powinno wynikać Twoje ogólne niezadowolenie z wydanego postanowienia i przekonanie o jego niezgodności z prawem. Sądy administracyjne orzekają wyłącznie co do zgodności z prawem.
Skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym (art. 46 i 47) a ponadto zwierać 1) wskazanie zaskarżonego postanowienia; 2) oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy; 3) określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego - w twoim przypadku podnosisz złożenie odwołania w terminie, możesz także przedstawić własne uzasadnienie.
Koszty - nie orientuje się
Należy dołączyć 6 odpisów skargi dla doręcznia ich pozostałym stronom, a ponadto, jeżeli w sądzie nie złożono załączników w oryginale, po jednym odpisie każdego załącznika do akt sądowych.

Ewentualne braki, zarówno formalne jak i fiskalne będą uzupełniane na żądanie sądu w wyznaczonym przez niego terminie.

wymagania pisma procesowego w postępowaniu sądowym - art. 46 i 47 ustawy prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi; wymagania skargi art. 57 tej ustawy.

pozdrawiam
Rafał

Powrót