Skarga na postanowienie referendarza o przyznaniu adwokata z urzędu.

• Autor wątku Autor wątku Lapiduh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lapiduh

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witajcie, czy na utrzymane w mocy przez sąd postanowienie referendarza o odmowie przyznania adwokata z urzędu, przysługuje zażalenie do innego sędziego? Pytam, bo z otrzymanego pisma z sądu wynika, że od postanowienia sądu o utrzymaniu w mocy postanowienia referendarza sądowego (na które wniesiono skargę w terminie), nie można się odwolać. Cytat: postanowienie sądu jest niezaskarżalne i nie podlega uzasadnieniu.

Postępowania w Polsce są dwuinstancyjne. Od orzeczenia referendarza służy skarga, wtedy drugą instancją jest sąd. Jeżeli on utrzyma w mocy orzeczenie, to postępowanie w tym przedmiocie jest zakończone.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Na tym etapie sąd oddalił skargę na postanowienie referendarza, utrzymał w mocy jego postanowienie. W piśmie przewodnim otrzymałem informację, że nie mogę się już odwołac gdyż cytat: postanowienie jest niezaskarżalne i nie podlega uzasadnieniu. I tutaj mam zgryz gdyż, można chyba sie zażalić na dec sądu na podstawie art 394 (1a) doinnego składu tego sądu? Do tego potrzebuję uzyskac uzasadnienie, a sąd mi przyslal informację, że nie dostanę uzasadnienia. Czy tutaj ktos z sądu nie popełnił błędu?

Ostatnia edycja:
Nie, sąd zadziałał prawidłowo. Patrz art. 398 ze znaczkiem 23 par. 3 zdanie pierwsze kpc.

Art 394 (1a) nie ma zastosowania?
Kiedy można skorzystać z ww. regulacji?

Moim zdaniem art. 394(1a) miałby zastosowanie tylko wtedy, gdyby o odmowie przyznania prawnika z urzędu w pierwszej instancji orzekał sędzia, a nie referendarz.

Powrót