Skarga na pracownika ochrony o naruszenie dóbr osobistych

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onifer2

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Taka sytuacja. Mamy bramki na zakładzie pracy - magazyn. Przy wychodzeniu na przerwę i do domu, przechodzi się przez bramkę, jeśli piknie, pracownik sprawdzany jest garretem.

Ochroniarz (firma zewnętrzna zatrudniona przez mojego pracodawcę) przy piknięciu w okolicach brzucha, sam podniósł mi bluzkę (pikał pasek i guzik spodni). Wg mnie naruszył moje dobra osobiste, gdyż może jedynie poprosić bym sam uniósł ubranie. Monitoring w firmie jest. Mialo to miejsce dwa dni temu, syn 16 letni jest świadkiem sytuacji.

Zgłosiłem sprawę ustnie kierownikowi zmiany, powiedział, że zgłosi fakt do kierownika ochrony.

Sprawę zamieciono pod dywan, na drugi dzień kierownik zmiany (nie ochrony) stwierdził, że trzeba się stosować do ich wymagań, oczywiście zapewniając, ze ochroniarz nie powinien sam podnosic mojej garderoby. Zero zadnych konsekwencji. Dziś znowu podczas schodzenia na przerwę kontrolował mnie ten sam pracownik (już bez naruszenia dóbr osobistych)

Dodatkowo kierownik ochrony na drugi dzień zrobił "pokazówkę". Stałem do kontroli do jednej bramki, gdy przyszła moja kolej, kazał mi podejść do drugiej bramki i sam mnie osobiście kontrolował. Sytuacja na oczach kilkudziesięciu pracowników, wyraźne odgrywanie się za złożoną przeze mnie skargę ustną. Komfortowo to ja się nie czułem, raczej jak podejrzany i wg mnie zahacza to o mobbing.

Zastanawiam się nad złożeniem oficjalnej pisemnej skargi do centrali mojej firmy, z żądaniem zabezpieczenia monitoringu i wyciągnięciem konsekwencji wobec pracownika ochrony.

Jak sądzicie, czy ma to sens, czy narobię sobie tylko kłopotów i smrodu większego, nie przyniesie to żądnych korzyści a tylko mnie pracodawca zwolni pod byle innym pretekstem?

Ostatnia edycja:
Takie sytuacje należy zgłaszać , ochroniarz sam z siebie nie może zaglądać pod koszule czy inną garderobę pracownika.
onifer2 napisał:
Jak sądzicie, czy ma to sens, czy narobię sobie tylko kłopotów
Ciężko stwierdzić , normalnie "centrala " powinna wymóc prawidłowe postepowanie panów ochroniarzy , "podpaść możesz jedynie ochronie - częściej będziesz sprawdzany

Powrót