Skarga na pracownika urzędu pracy.

• Autor wątku Autor wątku tman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, we wrześniu zarejestrowałem się w urzędzie jako bezrobotny, w zeszłym tygodniu stawiłem się na obowiązkowym spotkaniu z doradcą zawodowym. Otrzymałem skierowanie do pracy jako kierowca busa. Spytałem czy praca polega na wyjazdach zagranicznych, pani nie znając odpowiedzi zadzwoniła do swojej koleżanki i oświadczyła, że praca jest na pewno jedynie na terenie kraju. Odebrałem skierowanie i od razu usiłowałem dodzwonić się do potencjalnego pracodawcy. Udało się dopiero dzisiaj. Pan, który odebrał był bardzo zdziwiony i poinformował mnie, że praca jest nieaktualna od około miesiąca. Twierdził też, że poinformował o tym urząd pracy. Dodatkowo powiedział, że praca polega na wyjazdach za granicę, co ponoć też zaznaczył w urzędzie. Podpisał mi skierowanie i jako powód wpisał "ogłoszenie nieaktualne". Następnie udałem się z powrotem do urzędu i oddałem skierowanie. Pani była zdziwiona i wytłumaczyłem jej sytuację.
Po powrocie do domu uznałem, że powinienem złożyć skargę na niekompetentnego pracownika. Ogłoszenie było dawno już nieaktualne i niezgodne ze stanem rzeczywistym. Czy jest sens pisać skargę w takiej sytuacji?

Dziękuję i pozdrawiam.

Nie ma, gdyż:
a) nie wiesz czy pracodawca mówi prawdę
b) nie wiesz czy pracownik UP, z którym rozmawiałeś jest jedynie odpowiedzialny za wyszukiwanie ofert, a za aktualizację bazy danych odpowiedzialny jest ktoś inny
c) nic Ci to nie da
d) nie jest to jakiś rażący błąd, a raczej zwykła pomyłka.

No właśnie, dopóki nie masz konkretnego dowodu, że to pracownik PUP świadomie wprowadził Cię w błąd, to ewentualna skarga nie ma większego sensu - równie dobrze to pracodawca mógł nie zgłosić zamknięcia naboru do PUP albo faktu konieczności wykonywania pracy za granicą. Często pracodawcy zapominają zgłosić dezaktualizację oferty pracy, zatem jeśli nie zależy Ci na sprawieniu kłopotów zawodowych pracownikowi PUP bez potwierdzenia jego faktycznej winy, daj sobie spokój.

Ostatnia edycja:
Powrót