Skarga na przedawnienie wykroczenia.

• Autor wątku Autor wątku marekgr88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekgr88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Inspekcja Transportu Drogowego przysłała mi mandat za przekroczenie prędkości. Odmówiłem przyjęcia tego mandatu, gdyż był nieprawidłowo wystawiony - o czym poinformowałem ITD.
W odpowiedzi o trzymałem pismo, że prowadzone są dalsze czynności wyjaśniające w sprawie.
Liczyłem na to, że sprawa trafi do sądu, bo takich przypadków jak mój jest pewnie wiele. Jednak ITD nie skierowała sprawy do sądu a wykroczenie zostało umorzone na podstawie art. 5 $ 1 pkt 4 k.p.w.

Napisałem pismo do ITD z prośbą o wyjaśnienie dlaczego w stosownym czasie sprawa nie została skierowana do sądu oraz o uszczegółowienie jakie to dalsze czynności wyjaśniające wykonano. W odpowiedzi dostałem tylko informacje, że sprawa została umorzona na podstawie w/w artykułu k.p.w.
W zasadzie urzędnik nie odpowiedział na moje pytania.

Czy istnieje jakiś przepis pozwalający złożyć skargę na ITD?
Po pierwsze nie odpowiedzieli na pytania.
Po drugie z powodu przedawnienia nie mogę teraz zapłacić mandatu (a na tym traci budżet państwa).

jeśli już to możesz próbować wszczynać jakieś postępowania służbowe wobec osób, które zajmowały się twoją sprawą i zrobiły o źle, tj. doprowadziły do przedawnienia karalności

Powrót