Skarga na przetwarzanie danych osobowych na forum

• Autor wątku Autor wątku slawomir.siwy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawomir.siwy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem administratorem forum. Pracuję w administracfji państwowej.
KP złożyła skargę do GIODO na to, że są przetwarzane dane osobowe.
Nie używano nazwisk, jednak KP pisze do GIODO w ten sposób:
"wpisy pozwalają na określenie tożsamości z uwagi na powołanie sie na stanowisko, które aktualnie zajmuje w organach administracji publicznej - dyrektor izby skarbowej w Krakowie, oraz na karierę zawodową, którą przebył mój Mandat"
nadto KP pisze:
" I tak użytkownik xxxxxx załączył zarówno link do portalu nasza klasa jak i załącznik ze zdjęciem. Ujawnienie wizerunku mojego Mandata, ze spotkań prywatnych, zawartych na zdjęciu prywatnym, którego mój mandat nie udostępnił w żaden sposób, stanowi również naruszenie jego danych osobowych"

GIODO zadaje mi pytania:

1. Na jakiej podstawie prawnej oraz w jakim celu i zakresie przetwarza Pan dane osobowe skarżącego
2. czy, a jeśli tak, to na jakiej podstawie prawnej oraz w jakim celu upublicznione zostały dane osobowe skarżącego na stronie

Co powinienem odpowiedzieć GIODO?
Czy grozi mi zarzut przetwarzania danych?
Nie padły nazwiska a zdjęcie było na portalu nasza-klasa.
Mandat jest osobą publiczną. Przeciez bardzo czesto pisze się o osobach publicznych, nawet bez podawania nazwisk a każdy wie o kogo chodzi. jest to nagminne w każdym medium, czy to gazetach czy internecie.
Rozumiem prywatność czy naruszenie godnosci, niech składają zawiadomienia do prokuratury, jeśli ktoś został obrażony, np. art. 212 KK, ale czy możemy tutaj mówić o przetwarzaniu danych osobowych, przeciez to jakaś paranoja, bo trzeba by zamknąć każde wydanie wiadomości, gazetę czy forum internetowe.
Np. w każdych wiadomościach są przetwarzane dane polityków, którzy wyrazili na to zgode tylko poprzez to że są osobami publicznymi, ni jak innaczej.

Co mam odpowiedzieć GIODO? Proszę o poradę.

Powrót