Skarga o wznowienie postępowania

• Autor wątku Autor wątku mikemas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikemas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
czytam i czytam przepisy, orzeczenia SN, wykładnie i właściwie mam coraz więcej wątpliwości :) dlatego zwracam się do Was z następującym zapytaniem:
czy możliwe jest uwzględnienie skargi o wznowienie postępowania w sprawie zakończonej prawomocnym orzeczeniem na tej podstawie, iż ważny świadek, którego nie udało się przesłuchać w toku postępowania I i II instancji z powodu, iż przebywał za granicą jest w Polsce i złożył zeznania w sprawie w trybie zabezpieczenia dowodu?
W postępowaniu I instancji sąd wystosował nawet odezwę do Konsulatu RP w USA celem udzielenia pomocy prawnej i przesłuchania tego świadka, co niestety zakończyło się fiaskiem. Sąd uznał to za przeszkodę procesową o nieokreślonym czasie trwania i przeprowadzenie dowodu uchylił/odrzucił - w każdym razie nie przeprowadził. Wydał więc wyrok z pominięciem tego dowodu. Świadek był świadkiem naocznym, postronnym - widział całe zdarzenie, jest w stanie potwierdzić, że powództwo zostało wytoczone w oparciu o sfałszowane dokumenty.
Jednocześnie, czy jest podstawą wznowienia posępowania fakt, iż sąd I i II instancji przemilczał moje wnioski dowodowe - nie odniósł się do nich w żaden sposób, nie dopuścił, nie odrzucił - tak jak gdyby ich tam nie było. Zaznaczenie tego faktu w apelacji przyniosło ten sam skutek - przemilczenie tego faktu i odrzucenie apelacji.
Ewentualnie jakie inne środki odwoławcze (może skarga o niezgodność z prawem z powodu obrazy prawa procesowego - przemilczenie dowodów) mają szansę mi pomóc? Wyrok sądu apelacyjnego zapadł w listopadzie ubiegłego roku.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!!

1. Skargę o wznowienie postępowania można oprzeć na tej podstawie, że obecnie istnieje możliwość przeprowadzenia dowodu, której nie było we wcześniejszym postępowaniu.
2. Sąd nie musi odnosić się negatywnie do zgłoszonych wniosków dowodowych, nie musi ich oddalać. Wystarczy, że ich nie przeprowadzi. Nie ma więc tutaj naruszenia przepisów.

Powrót