Skarga pauliańska a przedawnione roszczenie o wykonanie zapisu

• Autor wątku Autor wątku łżykwiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

łżykwiat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, proszę o sugestie i podpowiedź w sprawie, której stan faktyczny zamieszczam poniżej.

Wiele lat temu wykonano na moja rzecz zapis - polecenie przepisania na mnie i brata mieszkania. Dowiedziałam się o tym rok temu, gdy moje roszczenie uległo już przedawnieniu. W międzyczasie nieuczciwy krewny, który nie pokazywał mi testamentu i nie przepisał na mnie i brata mieszkania, narobił długów. W tym przedmiotowe mieszkanie obciążył hipoteką. Niebawem dojdzie do sprzedaży mieszkania, z której chcę ocalić dla siebie chociaż niewielką kwotę pieniędzy. Ponad połowę kwoty pójdzie na spłatę kredytu hipotecznego, reszta na długi krewnego i jak się uda to coś uratuję dla siebie i dla brata. Problem polega jednak na tym, iż kwota pozostała ze sprzedaży nie pozwoli na zaspokojenie wszystkich wierzycieli. Boję się, że w oparciu o skargę pauliańską będą oni dochodzić zaspokojenia z pieniędzy które możliwe, że otrzymam.

Pytanie: czy pomimo przedawnienie mojego roszczenia o zapis, posiadam status wierzyciela, który miał prawo zaspokoić się z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania powołując się na testament?Czy powinnam obawiać się roszczeń wierzycieli krewnego.

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Jest to dla mnie sprawa ogromnej wagi.

Powrót