Skarga Pauliańska - informacje z US

• Autor wątku Autor wątku kocmoluch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kocmoluch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Czy Urząd Skarbowy udzieli wierzycielowi informacji odnośnie czynności prawnych dokonanych przez dłużnika, bo tak się zastanawiam skąd wierzyciel ma czerpać wiedzę na temat czynności, które może zaskarżyć skargą pauliańską? Bo z różnych wzorów pozwów z actio pauliana, które przeglądałem wynika, że w pozwie trzeba wskazać konkretną czynność prawną (czynność taka i taka z dnia takiego i takiego), nie można chyba tak jakoś ogólnie wskazać zaskarżonej czynności prawnej, że np. czynność prawna pomiędzy panami takim i takim dokonana przed dniem takim i takim?

Komornik powinien Ci napisac w wysluchaniu co dluznik sprzedal.
Swoja droga skarga to raczej droga przez meke,chyba ze dluznik nie ma np nieruchomosci we wspolnosci to warto ja zlozyc i doprowadzic do licytacji.

Dłużnik ma całe mnóstwo nieruchomości i jeszcze więceeeeeej hipotek, a wiem że dużą część wartościowych maszyn przeniósł na zięcia. Myślałem że rozegram to w ten sposób że niech sobie wierzyciele hipoteczni ,,obsiadają,, nieruchomości , a ja zaskarżę skargą pauliańską czynności prawne z mocy których dłużnik przeniósł na zięcia maszyny i się z nich zaspokoję. Bo nie chcę uwagi pozostałych wierzycieli przyciągać, tylko chciałem do innego komornika z tym iść i zrobić wszystko w miarę szybko i cicho.
Byłem dzisiaj w skarbówce zapytać czy udzielą mi informacji o czynnościach prawnych dłużnika - nie udzielają takich informacji.

ok. dziękuję za odpowiedzi.

a tak sobie teraz pomyślałem , bo komornik X prowadzi egzekucję z nieruchomości dłużnika i jest cała masa wierzycieli, Czy mogę zgłosić temu komornikowi swoje należności (należności pracownicze), wtedy bym jako że są to należności uprzywilejowane to kilka groszy odzyskał, a jednocześnie czy mógłbym komornikowi Y zgłosić egzekucję tej samej kwoty , tylko że z ruchomości ( w sensie że piszę we wniosku , gdzie dłużnik ma ukryty majątek i żeby jak najszybciej skasować dłużnika i nie oglądać się na pozostałych wierzycieli ).

Innymi słowy czy możliwe jest zlecenie 2 róznym komornikom egzekucji tego samego dłużnika ,ale z innych składników majątku???

kocmoluch napisał:
Innymi słowy czy możliwe jest zlecenie 2 róznym komornikom egzekucji tego samego dłużnika ,ale z innych składników majątku???
Teoretycznie tak, a w Twoim przypadku raczej nie. Dlaczego?
Ponieważ musiałbyś posiada dwa tytuły wykonawcze i to do tego oznaczone numerami. Drugi tytuł musiałby być wydany w konkretnym celu, czyli takim, gdzie na podstawie pierwszego nie jest to możliwe prowadzenie egzekucji z innych części składowych majątku dłużnika.
Poczytaj sobie ten artykuł.
Art. 793 [Dalsze tytuły] W razie potrzeby prowadzenia egzekucji na rzecz kilku osób lub przeciwko kilku osobom albo z kilku składowych części majątku tego samego dłużnika, sąd oprócz pierwszego tytułu wykonawczego może wydawać dalsze tytuły, oznaczając cel, do którego mają służyć, i ich liczbę porządkową.

Mialem juz przypadek kiedy komornik wskazal mi samochody/nieruchomosci przepisane przez dluznika.

szymon.bednarczyk napisał:
Mialem juz przypadek kiedy komornik wskazal mi samochody/nieruchomosci przepisane przez dluznika.
Żadna rewelacja, komornik takie dane uzyska z urzędu skarbowego (czasami nie, lecz muszą być spełnione pewne warunki, często nie do przeskoczenia, no i przede wszystkim dłużnik-spryciarz)

Powrót