Skarga Pauliańska jak to rozumieć?

• Autor wątku Autor wątku gojohny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gojohny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pytanie odnośnie Skargi Pauliańskiej. Jakiś czas temu otrzymałem w darowiźnie od matki mieszkanie. Matka zaczęła chorować i postanowiła przepisać na mnie mieszkanie. Tak mi się przynajmniej wydawało. Niedawno otrzymałem pismo z pozwem. Jakiś bank uważa, że darowizna była po to by pozbyć się majątku. Sprawa trafiła do sądu. Z tego co wyczytałem wiem, że sprawę mam przegraną. Dług nie jest duży bo jest to 15tys. zł. Jeśli przegram sprawę to czy mieszkanie nadal będzie moje ale będzie można toczyć z niego postępowanie komornicze? Czy mieszkanie spowrotem będzie własnością mojej matki i darowizna zostanie cofnięta? Proszę o pomoc, bo bank nie chce się dogadać i iść na ugodę.

Nie. Darowizna nie zostanie cofnięta. Bezskuteczna będzie tylko czynność prawna w stosunku do wierzyciela. Oznacza to że wierzyciel będzie się zaspokajał z tej nieruchomości, ale pozostanie ona Twoją własnością. Innymi słowy jeżeli dojdzie do licytacji domu czy też mieszkania, to cała nadwyżka przypada Tobie. Bardzo trudno przed SP się obronić.

Dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że mam małe szanse na wygraną. Najgorsze, że jestem w stanie zapłacić te 15 tys. a wierzyciel nie chce się dogadać.

A bank to ma BTE z klauzulą czy nakaz zapłaty?

Jak wierzyciel nie chce się dogadać? To jakiś absurd jest?

Kodeks Cywilny:
Art. 356.
§ 1. Wierzyciel może żądać osobistego świadczenia dłużnika tylko wtedy, gdy to wynika z treści czynności prawnej, z ustawy albo z właściwości świadczenia.
§ 2. Jeżeli wierzytelność pieniężna jest wymagalna, wierzyciel nie może odmówić przyjęcia świadczenia od osoby trzeciej, chociażby działała bez wiedzy dłużnika.

Prawdopodobnie nie chcą rozmawiać z autorem tematu.

Niech Twoja matka zaoferuje im spłatę, a Ty jej dasz pieniądze na to.

Nie mogą pieniędzy nie przyjąć, więc sprawa prosta.

Po prostu "osoba trzecia" kieruje do wierzyciela oświadczenie, że w trybie art.356 par.2 KC spłaci zobowiążanie dłużnika X. Prosi o wskazanie konta bankowego. (Wysyła je poleconym ZPO). Jeżeli nr konta już jest znane, wpłaca tam kwotę zobowiazania, w tytule podając "Spłata zobowiażania X w trybie art.356 par.2 KC".

I temat zamknięty, zobowiązanie spłacone.

Powrót