Skarga pauliańska / w którym momencie postępowania jest skuteczna

• Autor wątku Autor wątku trawertino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trawertino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie skargi paulińskiej.

Mam spore zadłużenie, ale jeszcze nie toczy się przeciwko mnie żadne postępowanie sądowe, egzekucyjne, na razie mam jedno wezwanie do zapłaty. Zadłużenie to banki i chwilówki.

Z drugiej strony posiadam nieruchomość rolną otrzymaną w spadku, niemniej i tak zamierzałem ją przepisać na brata, który tak naprawdę tym użytkuje. Dodatkowo mam samochód.

Zaznaczę, że ani nieruchomość ani ruchomość nie jest zabezpieczeniem zadłużenia, wydaje mi się, że nawet nikomu nie udzielałem informacji, że to posiadam.

Pytanie: czy jeżeli teraz bym zbył ruchomość (nawet przeznaczając kwotę na spłacę części zobowiązań) oraz przekazał bratu w darowiźnie nieruchomość, czy wierzyciele mogą się powołać na skargę paulińską?

Zakładam, że jeżeli nie wyjdę z dołka to tak na poważnie stanę się niewypłacalny za miesiąc/dwa.

Pozdrawiam
Tomek

trawertino napisał:
Pytanie: czy jeżeli teraz bym zbył ruchomość (nawet przeznaczając kwotę na spłacę części zobowiązań) oraz przekazał bratu w darowiźnie nieruchomość, czy wierzyciele mogą się powołać na skargę paulińską
Tak.

A gdzieś wyczytałem, że orzecznictwo wskazuje, że skarga paulińska porządnie się uskutecznia się po stwierdzeniu niewypłacalności?

To dodam jeszcze taki przykład - załóżmy, że teraz bym sprzedał samochód i dokonał darowizny mieszkania - wszystko w dobrej wierze - i dopiero za dwa lata stałbym się niewypłacalny to nadal działa skarga paulińska?

Skarga pauliańska. Na nią się nie powołuje, lecz z nią występuje.
Odpłatne zbycie majątku (w cenie rynkowej) z przeznaczeniem uzyskanych środków na splatę zadłużenia nie tworzy podstaw do wniesienia ww skargi.

rozumiem, znalazłem również, że skargę pauliańska wnosi wierzyciel - jeżeli sprzedam samochód i dopiero za pół roku rozpoczną się postępowania sądowe i ewentualna egzekucja - to rozumiem, że wierzyciel musi wykazać, że byłem właścicielem nieruchomości, ruchomości i dokonałem zbycia w złej wierze pogarszając sytuację wierzyciela?

trawertino napisał:
że orzecznictwo wskazuje, że skarga paulińska porządnie się uskutecznia się po stwierdzeniu niewypłacalności?

Nie do końca tak jest. art 527 KC i dalsze służą ochronie wierzycieli. Zbycie nieruchomości powodujące art 527 par 2 Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności.
Zaspokojenie
trawertino napisał:
(nawet przeznaczając kwotę na spłacę części zobowiązań)
powoduje pokrzywdzenie innych wierzycieli.
Nie wolno wybiórczo traktować wierzycieli.
rws-92 napisał:
Odpłatne zbycie majątku (w cenie rynkowej) z przeznaczeniem uzyskanych środków na splatę zadłużenia nie tworzy podstaw do wniesienia ww skargi.
Warunek opisany wyżej.
Natomiast zbycie osobie bliskiej to domniemanie, że wiedziała o długach....
Tak w skrócie w laicki sposób.

Powrót