P
pawlo0912
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 84
Witajcie.Potrzebuję waszej pomocy. Opiszę jak to wygląda od początku w 2015 r. rozwiodłem się ,matce moich dzieci Sąd ograniczył prawa a mnie przyznał pieczę nad dziećmi i zmienił ugodę alimentacyjną w ten sposób, że matka ma płacić alimenty. W 2018r. prowadzone było postępowanie Sądowe przeciwegzekucyjne o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności ugody alimentacyjnej.Poniewaz moją była żona nie umorzyła egzekucji pomimo że starcia status wierzyciela oraz przedstawiciela ustawowego. Zadłużenie wynikało na rzecz wierzyciela, oraz funduszu alimentacyjnego.Wydano wyrok prawomocny gdzie pozbawiono tytułu wykonalności w całości z art.840 &1 &2.Komornik wydał postanowienie o umorzeniu egzekucji. W 2020r. MOPS złożył wniosek do Komornika o wszczęcie egzekucji na podstawie ostatecznych decyzji administracyjnych ,komornik odmówił wszczęcia wydał postanowienie o zwrocie decyzji I wniosku oraz ,że świadczeniabyłynienależnie pobrane i MOPS może żądać zwrotu od wierzyciela. MOPS złożył skargę na czynności komornika w sprawie zwrotu i odmowy przyjęcia wniosku. W czerwcu tego roku Sąd wydał postanowienie końcowe niezaskarżalne o oddaleniu skargi, w uzasadnieniu wskazał ze tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności I również wskazał, że MOPS może wszcząć procedurę nienależnie pobranych świadczeń od wierzycielki. Oczywiście urząd MOPS złożył zażalenie na to postanowienie, zostało ono rozpatrzone przez wydział zazaleniowy w składzie jednego przewodniczącego, który wydał 2 dni temu postanowienie zmieniające w postaci nakazania Komornikowi wszczęcia egzekucji.
Nie dostałem ani odpisu zażalenia, oraz tego postanowienia drogą tradycyjną, tylko mam konto na portalu inforamcyjnym Sądu, gdzie mogę to zobaczyć.
Czy można z tym postanowieniem coś zdziałać? Zażalić?uchylić?
Co za sens w takim razie miało by powództwo przeciw egzekucyjne?
Czy to nie jest postanowienie sprzeczne z obowiazujecym prawem ,i prowadzenie egzekucji Sądowe bez Sądowego tytułu wykonawczego zaopatrzonego w klauzulę wykonalności?
Dodam jeszcze że dziś córka jest pelnoletnia I złożyła wniosek do Samorządowego Kolegium Odwoławczego o stwierdzenie nieważności decyzji gdzie trwa postępowanie.
Nie dostałem ani odpisu zażalenia, oraz tego postanowienia drogą tradycyjną, tylko mam konto na portalu inforamcyjnym Sądu, gdzie mogę to zobaczyć.
Czy można z tym postanowieniem coś zdziałać? Zażalić?uchylić?
Co za sens w takim razie miało by powództwo przeciw egzekucyjne?
Czy to nie jest postanowienie sprzeczne z obowiazujecym prawem ,i prowadzenie egzekucji Sądowe bez Sądowego tytułu wykonawczego zaopatrzonego w klauzulę wykonalności?
Dodam jeszcze że dziś córka jest pelnoletnia I złożyła wniosek do Samorządowego Kolegium Odwoławczego o stwierdzenie nieważności decyzji gdzie trwa postępowanie.