Skazanie bez rozprawy (art. 58 kpw) czy możliwy całkowity brak represji.

• Autor wątku Autor wątku gilmour89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gilmour89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć! To mój pierwszy post.
Moja zagwozdka sprowadza się do pytania:

Czy art. 58 par. 1, 3 daje możliwość całkowitego uniknięcia represji karnych?

§ Artykuł 58 KPW.
§ 1. Oskarżyciel publiczny może, za zgodą obwinionego, przesłuchanego uprzednio w toku czynności wyjaśniających w trybie art. 54 § 6, umieścić we wniosku o ukaranie wniosek o skazanie obwinionego za zarzucany mu czyn bez przeprowadzania rozprawy i wymierzenie mu określonej kary lub środka karnego albo odstąpienie od wymierzenia kary lub środka karnego.

§ 2. Wniosek o skazanie, o którym mowa w § 1, jest możliwy tylko wówczas, gdy w świetle zebranych dowodów wyjaśnienia obwinionego oraz okoliczności popełnienia wykroczenia nie budzą wątpliwości, a cele postępowania zostaną osiągnięte mimo nieprzeprowadzenia rozprawy.

§ 3. Obwiniony, jeżeli nie dotyczy go wniosek o skazanie, może po wezwaniu na rozprawę lub zawiadomieniu o jej terminie wystąpić z wnioskiem o skazanie w określony sposób bez przeprowadzania rozprawy.

Obwiniony oskarżony jest z art. art. 98 ust. 1 pkt 1a ustawy systemowej (w skrócie nie opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne na czas, oczywiście wszystko już uregulował). Zamierzeniem jest złożenie przez obwinionego wniosku o skazanie bez rozprawy z odstąpieniem od wymierzenia kary (powyższy przepis nie przewiduje środka karnego). Wniosek w takiej formie oznaczałby całkowity brak represji karnych.

Z wykładni językowej wynika mi, że formalnie taki wniosek jest poprawny.

Wątpliwości nasuwają mi następujące artykuły:

***mod***

Byłoby mi miło przeczytać Wasze opinie w tym przedmiocie. Nie mogę "dostrzec", w którym miejscu przepis art. 58 zabrania proponowanego rozwiązania.

Z góry dzięki!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie zajmujemy się recenzjami artykułów prasowych.

Ostatnia edycja:
Art. 58 par. 1 kpw jest przepisem procesowym i nie stanowi samoistnej podstawy odstąpienia od wymierzenia kary. Dopuszczalność odstąpienia od wymierzenia kary musi wynikać z przepisu prawa materialnego (np. art. 39 par. 1 kw).

Powrót