Skazanie bez rozprawy - Dostarczenie wniosku

• Autor wątku Autor wątku Noobishh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Noobishh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Przyznałem się na policji do popełnionego czynu z art. 287 1kk w zw. z art. 12 1 kk (Kwota poniżej 500zł). Chciałem poddać się dobrowolnemu poddaniu się każe, jednak policjant nie mógł skontaktować się z prokuraturą i polecił mi wnieść o dobrowolne poddanie się każe w sądzie.

Policjant wpisał tam moje wyjaśnienia, a mianowicie, że żałuję i chcę naprawić szkodę. Wtedy jeszcze nie miałem takiej możliwości, bo nie znałem numeru konta osoby pokrzywdzonej. Doszedł jednak listownie akt oskarżenia w którym znajduje się opis przestępstwa, a w nim numer konta osoby pokrzywdzonej. Skorzystałem więc z okazji i naprawiłem szkodę poprzez zwrot pieniędzy z dopiskiem przeprosin. Zrobiłem to więc dobrowolnie, zanim zobowiązał mnie do tego sąd.

O terminie rozprawy nic mi jeszcze nie wiadomo, ale mógłbym w związku z tym złożyć w jakiś sposób wniosek o skazanie bez rozprawy w którym powiadomiłbym, że szkoda została naprawiona? Chodzi o to, aby sąd wiedział, że szkodę naprawiłem i nie musiałbym się stawiać w sądzie. Mam w takiej sytuacji złożenie takiego wniosku przed rozprawą?
Pozdrawiam.

Powrót