Skazanie i zapłata grzywny a zatarcie

• Autor wątku Autor wątku kamil1689
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil1689

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, będąc w Niemczech dokonałem kradzieży i zostałem zatrzymany, jedną noc spędziłem w areszcie i po spisaniu zeznań itp zostałem wypuszczony, po roku otrzymałem pismo z sądu. Zostało mi naliczone 90stawek dziennych plus inne koszta, grzywna została zapłacona w całości w kilka dni od otrzymania pisma. od tamtego czasu minęło ponad półtorej roku.
Czy jeśli spłaciłem w całości grzywnę będę figurował w polskim KRK? Jeśli wyjadę do pracy do Niemiec i pracodawca sam sprawdzi czy byłem karany dowie się o tym incydencie?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za informację.

Zacznijmy od Niemiec: Twoja kara grzywny nie będzie ujawniana w niem. zapytaniu o karalność (Führungszeugnis), ponieważ kara grzywny w Twoim przypadku nie przekracza 90 stawek dziennych. Zgodnie z § 32 ust. 2 pkt 5a niem. ustawy o centralnym rejestrze skazanych (Bundeszentralregistergesetz) ujawnieniu w zapytaniu o karalność nie podlegają kary grzywny do 90 stawek dziennych; 91 stawek dziennych musiałoby już być widoczne w zapytaniu o karalność. A zatem niemiecki pracodawca lub Ty sam otrzymacie na wniosek i za opłatą Führungszeugnis, w którym ta kara grzywny nie będzie widoczna. Jednak uwaga! Jeśli poprzednio byłeś już karany sądownie grzywną i ta poprzednia kara nie uległa zatarciu, to ta nowa kara grzywny (90 stawek dziennych) będzie ujawniona wraz ze starą karą grzywny, bez względu na ilość stawek dziennych; wówczas bowiem nie obowiązuje zakaz ujawniania kar grzywny poniżej 91 stawek dziennych. Jeśli chodzi o zatarcie skazania na grzywnę w wys. 90 stawek dziennych, to zgodnie z § 46 tej wyżej podanej niemieckiej ustawy kara ta ulega zatarciu po upływie pięciu lat od dnia prawomocności orzeczenia, ale tylko wówczas w takim terminie, jeśli obok tej kary nie była orzeczona żadna inna kara.
Jeśli chodzi o polski KRK: Niestety, ujawniane są wszystkie kary grzywny orzeczone sądownie w Niemczech, bez tego niemieckiego ograniczenia (90 stawek dziennych).

Ostatnia edycja:
erkorda dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy jest jakaś opcja żeby wymazać tą grzywnę z polskiego KRK?

Pozdrawiam

Akurat jeśli chodzi o polski KRK, to brak mi solidnej wiedzy; musiałbym poczytać. Wybacz

A jaka jest przewidziana kara za kradzieże dwie w krotkim odstępie czasu obie o bardzo niskiej wartości do 10e. poinformowana zostala policja. w pierwszym przypadku zaplacilam sklepowi 150euro (przyszedl list od ich adwokata) druga jeszcze czekam.

Powrót