Skazanie za przestępstwo umyślne a praca w służbach mundurowych

• Autor wątku Autor wątku filemon01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filemon01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Moja sytuacja przedstawia się następująco:

W 2015r. wsiadłam po alkoholu za kierownicę, zostałam za to skazana na karę pieniężną, zatrzymanie prawa jazdy na 3 lata ( po 2 latach złożyłam wniosek o skrócenie i sąd na to przystał) oraz odrobek, który wykonałam. Otrzymałam b. dobrą opinię z odrobku i od kuratora. Zrobiłam ponownie prawo jazdy.
Od tamtej sytuacji minęło 5 lat, obecnie skończyłam studia a jak sprawdzałam moje dane nie figurują ją już w KRK. Od tamtej pory nie miałam w sumie styczności z policją, nie otrzymałam żadnego mandatu, jedynie zostałam zatrzymana do rutynowej kontroli drogowej.
Bardzo chciałabym ubiegać się o pracę w służbie celnej lub policji. W przypadku pracy w policji wiem, że ogromnym problemem jest KSIP, zamierzam napisać prośbę o wyczyszczenie ale podobno są marne szanse na zgodę ze strony Komendanta Głównego.
Czy orientuje się ktoś jak to wygląda w służbie celnej? Czy mam jakiekolwiek szanse na pracę w służbach mundurowych?
Ten gówniarski, debilny wybryk w wieku 18 lat przekreślił wszystko i chcę spróbować wszelkich sposobów na uratowanie tego.
Pozdrawiam.

Aby pełnić służbę w SC również trzeba mieć nieposzlakowaną opinie - Art. 76.5) ustawy. Nie mam jednak wiedzy o tym, w jaki sposób ta nieposzlakowana opinia jest sprawdzana i czy twój wybryk wyjdzie na jaw podczas rekrutacji.

Generalnie uprzednia, zatarta karalność nie stanowi przeszkody przy przyjęciu do wojska (oprócz ŻW), PSP i SW, czyli tam gdzie wystarczy informacja z KRK. Pozostałe służby albo mają bezpośredni dostęp do bazy KSIP (zbiór osoba) albo wysyłają policji zapytanie przed przyjęciem kandydata.

Mam podobny problem, a co z wykreśleniem z ksip ? z tego co wiem jest to niemal niemożliwe, prześledziłem orzecznictwo w tym zakresie i wykreślenie graniczy z cudem. Chociaż wbrew uzasadnieniom jest to dla mnie pewien rodzaj stygmatyzacji społecznej

Wszyscy sobie nie dają spray co to jest nieposzlakowania opinia .... a to jest pamięć ludzka.

Powrót