Skierować wniosek o egzekucje czy nie

• Autor wątku Autor wątku 568kie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5

568kie

Otrzymałem pismo od komornika o takiej mniej więcej treści

"Komornik sądowy przy sadzie w xyz w związku ze złożonym wnioskiem o wszczęcie postępowania egzekucyjnego informuje, iż komornikowi są znane składniki majątku dłużnika tj. rachunek bankowy, ruchomości jednakże wierzyciel nie skierował do nich egzekucji. Celem ustalenia innych danych niezbędnych do prowadzenia postępowania..."
dalej pisze że komornik z urzędu nie będzie szukał majątku dłużnika,
oraz że
W celu ustalenia innych składników majątkowych dłużnika wierzyciel sam powinien zwrócić się do innych instytucji w celu uzyskania informacji o dłużniku powołując się na interes prawny.

Co powinienem zrobić teraz? Czy powinienem skierować do komornika o wniosek o przeprowadzenie egzekucji z tego rachunku i ruchomości o której napisał?

Tak rozszerz wniosek o egzekucję z r-ku, wierzytelności, wynagrodzenia i ewentualnie z ruchomosci.

ok, więc nie będzie już możliwości powołania się przez komornika na braki formalne? gdyż do wniosku o egzekucje należy dołączyć tytuł wykonawczy a takowy już jak rozumie komornikowi został dostarczony w poprzednim piśmie? nie mam wglądu do całości dokumentów dlatego mam takie wątpliwości

wystarczyło złożyć wyrok i wniosek, a we wniosku: twoje dane, dane dłużnika, twoj r-ek, wysokość dochodzonego roszczenia, sposoby egzekucji i podpis. Widocznie nie podałeś sposobów. Jeżeli wiesz co dłużnika ma to dopisz. Np pracuje tu, posiada konto w, a i po uzupełnieniu braków komornik wezwie cie o zaliczkę na tymczasowe pokrycie wydatków, które w razie skutecznej egzekucji zostaną ci zwrócone

Dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie czy można podać nazwy jakichkolwiek banków na których ewentualnie dłużnik posiadałby konto (bez oczywiście podawania nr rachunku)?

Oczywiście, ale proszę liczyć się z tym, iż wówczas komornik wezwie Pana o odpowiednio wyższą zaliczke na wydatki gotówkowe związane ze skierowaniem korespondencji do tych wszystkich banków.

568kie napisał:
nazwy jakichkolwiek banków
Obawiam się że same nazwy nie wystarczą, komornik może wezwać Panią o podanie adresów oddziałów w których należy dokonać zajęcia. Zatem żeby uniknąć tego niech Pani od razu poda adresy oddziałów lub central tych banków.
Chyba że to mała miejscowość i wówczas może być komornikowi łatwiej.

Powrót