Skierowanie do przymusowego leczenia od alkoholu

• Autor wątku Autor wątku beRRo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beRRo

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam, mam pytanie ile trwa leczenie stacjonarne (zakład zamknięty), które jest wydawane przez sąd rejonowy?

5-8 tygodni jak się zgłosisz sam. Jak Cię dowiezie policja może być dłużej. Zależy też od ośrodka leczenia.

Ostatnia edycja:
janix napisał:
5-8 tygodni jak się zgłosisz sam. Jak Cię dowiezie policja może być dłużej. Zależy też od ośrodka leczenia.

Czyli podobnie jak w ośrodku niestacjonarnym, skoro dziś mówili mi że 8tyg. po 4-5h dziennie.

Program terapii taki sam. W Twoim wypadku ważne jest to że po zakończeniu jej Ośrodek wysyła kwit do sądu że jesteś po terapii i masz spokój.

Więc mam dylemat czy lepiej zacząć iść dobrowolnie sam już przed rozprawą na tą terapię czy czekać na sprawę sądową, która już za 3 tyg.

Policja dowiezie Cię do Ośrodka wybranego przez kuratora lub sąd jeżeli po otrzymaniu pisma z sądu przez dłuższy czas nie stawisz się na terapię i Ośrodek nie poinformuje ww. że się leczysz. Ja miałem 2 kumpli z nakazem leczenia. Jeden poszedł sam do ośrodka a że okazało się że jest tam 2 grupy: 1-początkujących i 2 tzw. nawroty powiedział że już kiedyś był na terapii i skierowali go na 5 tygodniowe nawroty. Drugiego policja zawiozła to jeszcze musiał 2 tygodnie na tzw. detoksie przesiedzieć zanim miejsce się zwolniło na terapeutycznym i w sumie 10 tygodni siedział. Wybór zależy od Ciebie. Lepiej jest iść na terapię nie mając jeszcze nakazu (inaczej terapeuci podchodzą) a po terapi kwita prześlesz do sądu i sprawa będzie zamknięta.

Ostatnia edycja:
No właśnie ta babka dziś mi mówiła że lepiej będzie jak już wcześniej podejmę terapię przed rozprawą. I gdy będzie sprawa to dadzą mi tego dnia zaświadczenie że już dobrowolnie podjąłem leczenia i okaże przed sąd.

Jak się zgłosisz przed rozprawą, weź kwita że leczysz się w OLO i prześlij do sądu w którym masz mieć wydany nakaz to możliwe że nawet posiedzenia sądu nie będzie.

janix napisał:
Jak się zgłosisz przed rozprawą, weź kwita że leczysz się w OLO i prześlij do sądu w którym masz mieć wydany nakaz to możliwe że nawet posiedzenia sądu nie będzie.

Jeszcze nie mam żadnego nakazu, tylko czekam na rozprawę w tej kwestii. Ale chcę wcześniej coś sam zadziałać niż mają może mnie gdzieś sami posłać. Dzięki za podpowiedzi :beer:

Powrót