Skierowanie na szkolenie i rezygnacja

• Autor wątku Autor wątku Grzechu4312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzechu4312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,mam pytanie odnośnie szkoleń realizowanych przez Urzędy Pracy. Otóż zostałem ostatnio skierowany na szkolenie odbywające się ponad 100km od mojego miejsca zamieszkania, obsługująca mnie pani z urzędu oznajmiła mi, że jeśli odmówię to zostanę wyrejestrowany na okres 4 miesięcy więc się zgodziłem choć skierowano mnie na szkolenie którym, że tak powiem nie byłem zainteresowany ponieważ chciałem wziąć udział w szkoleniu na wózki widłowe, a powiedziano mi że mogą mnie skierować tylko na szkolenie na spycharkę, gdzie osoba obsługiwana obok mnie mogła wybrać spośród 5 innych wariantów szkoleń... A więc by nie stracić statusu bezrobotnego zgodziłem się i skierowano mnie na badanie lekarskie które przeszedłem i następnego dnia wróciłem z podbitym skierowaniem do urzędu gdzie zostało mi wydane skierowanie na szkolenie które zaczyna się za półtora tygodnia. I tu sprawa się komplikuje ponieważ planowałem wyjazd za granicę, ale w momencie gdy zgadzałem się na udział w szkoleniu to jeszcze nie miałem pewności czy coś z tego wyjdzie, dziś dostałem telefon i dowiedziałem się że jednak wyjazd wypali, ale wyjeżdżał bym już w czasie trwania szkolenia. I tu moje pytanie, czy jeżeli odbyłem już badania lekarskie i dostałem skierowanie to czy mogę jeszcze udać się do urzędu i odmówić udziału w szkoleniu? Z tego co wyczytałem na stronie jednego z urzędów pracy cytuję:

"Czy osoba, która odbierze z PUP skierowanie na szkolenie, ale nie stawi się na nie powinna utracić status osoby bezrobotnej z powodu odmowy przyjęcia propozycji szkolenia czy z powodu przerwania szkolenia z własnej winy ( co za tym idzie - czy powinna być zobowiązana do zwrotu kosztów szkolenia )?

Odpowiedź:

Decyzję w tej sprawie należy uzależnić od okoliczności danej sprawy.

Inaczej należy potraktować osobę, która przyjęła skierowanie na szkolenie, ale następnie powiadomiła urząd pracy o rezygnacji z tego szkolenia przed jego rozpoczęciem, a inaczej osobę, która nie dokonała tego powiadomienia.

W pierwszym przypadku - gdy skierowany powiadomi, że nie stawi się na szkolenie - urząd pracy może skierować inną osobę na zwolnione miejsce, więc decyzja osoby bezrobotnej nie doprowadzi do poniesienia przez urząd nieuzasadnionych kosztów szkolenia. W tym przypadku osoba rezygnująca ze szkolenia, która faktycznie odmówiła udział w szkoleniu będzie pozbawiona statusu osoby bezrobotnej zgodnie z art. 33 ust.4 pkt 3 ustawy o promocji"

Z tego co mi się wydaje to przepisy dotyczące szkoleń i rzeczy z nimi związanych typu właśnie odmowa na tydzień przed rozpoczęciem szkolenia są takie same dla każdego urzędu i panie urzędniczki nie powinny mi robić z tego tytułu problemu, ani nie powinienem ponieść żadnych konsekwencji finansowych jeżeli szkolenie się jeszcze nie rozpoczęło?
Proszę nie zrozumieć mnie źle, nie gardzę tym że PUP skierował mnie na szkolenie zapewniając zakwaterowanie oraz wyżywienie jednak jeśli mam sytuację w której mogę wziąć udział w szkoleniu po którym nie mam 100% pewności że znajdę zatrudnienie, a wyjazdem za granicę do pewnej i sprawdzonej przez znajomych pracy to wolał bym jednak wyjechać i zarabiać na siebie.
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc bo chciałbym to załatwić tak żeby i urząd nie miał problemów i ja, ponieważ sytuacja zmusza mnie do wyjazdu za granicę a nie stać mnie na zwrot kosztów szkolenia.

Ostatnia edycja:
Z grubsza chodzi o to czy po skierowaniu na szkolenie z urzędu i przejściu badań lekarskich oraz otrzymaniu skierowania mogę zrezygnować z udziału w szkoleniu jeśli poinformuję urząd pracy na tydzień przed pierwszym dniem szkolenia, kosztem utraty statusu bezrobotnego ale czy nie zostanę obciążony kosztami szkolenia. Prosił bym o pomoc ponieważ w poniedziałek chciałbym to załatwić a nie chciał bym wyjść na głupka w urzędzie pracy :)

Powrót