Skierowanie z PUP co powinien napisać pracodawca

• Autor wątku Autor wątku praca.pomoc1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

praca.pomoc1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Dostałam skierowanie z PUP do pracy. Niestety nie mam auta, a połączenia autobusowe są bardzo rzadkie i niedogodne: praca zaczyna się od 7,natomiast jedyny autobus jakim mogę dojechać jest o 5:25, miejscowość oddalona od mojego miejsca zamieszkania ok. 30 km, więc ok 6 rano byłabym na miejscu, ale przez godzinę czasu musiałabym gdzieś czekać, bo pracodawca przyjeżdża na 7. Pracodawca także nie chce osób, które nie mogą być na każde wezwanie i mogą mieć problemy z dojazdami i wprost przez telefon powiedział, że mnie nie przyjmie. Co w takiej sytuacji pracodawca powinien wpisać w rubryce "Kandydat nie zostanie przyjęty ponieważ", abym nie została wyrejestrowana? Czy formuła "brak możliwości dojazdu" będzie odpowiednim i wystarczającym uzasadnieniem?

praca.pomoc1 napisał:
Co w takiej sytuacji pracodawca powinien wpisać w rubryce "Kandydat nie zostanie przyjęty ponieważ", abym nie została wyrejestrowana?
Moim zdaniem, tak: kandydat nie zostanie przyjęty do pracy z uwagi na brak dyspozycyjności w przypadku szczególnych potrzeb pracodawcy z uwagi na duże oddalenie miejsca pracy od miejsca zamieszkania i związany z tym utrudniony dojazd środkami transportu publicznego.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: w dniu kiedy dzwoniła do mnie Pani z urzędu pracy byłam chora, podczas rozmowy telefonicznej poinformowałam o tym fakcie, zapytałam, czy mogę się zgłosić za parę dni kiedy poczuję się lepiej, a poza tym wspomniałam, że nie będę miała możliwości dojazdu i czy muszę w ogóle przychodzić w tej sprawie do urzędu. Pani odburknęła, że skierowanie będzie na mnie czekało wypisane w dniu następnym i muszę się zgłosić, a co zrobi pracodawca i ja to już mój problem. Czy następnym razem mogę przełożyć wizytę w PUP jeśli będę chora, czy to dla nich nie ma znaczenia?

Jeśli tak się kiedykolwiek zdarzy, że termin stawiennictwa wypadnie Ci akurat w trakcie choroby, to aby usprawiedliwić nieobecność w tym dniu masz obowiązek przedstawić w PUP zaświadczenie od lekarza potwierdzające chorobę (a w przypadku kiedy posiadasz prawo do zasiłku musisz przedstawić zwolnienie na druku ZUS ZLA). W takim przypadku PUP wyznaczy Ci nowy termin.

Powrót