sklad ksiazki -nierzetelna firma

• Autor wątku Autor wątku klabaternik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klabaternik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Zlecilem pewnej firmie sklad publikacji w postaci albumu ze zdjeciami. Stworzylem w zwiazku z tym umowe ktora dalem do podpisu. Byla tam mowa, ze firma obliguje sie na wykonanie prac w 30 dni po doslaniu ostatnich materialow. Jednak caly proces trwa juz bardzo dlugo, ponad rok,firma ciagle powoluje sie na roznorakie trudnosci (najczesciej choroba pracownikow,tlumacz na urlopie, Swieta itp). Chcialbym podkreslic, ze od kiedy doslalem ostatnie materialy uplynelo ponad 2 miesiace. Podkreslam, ze nie proszono mnie jeszcze o honorarium. Jak do tej pory przesylano mi pliki pdf (o zmniejszonej jakosci) z postepami prac - do wgladu. Do zakonczenia prac pozostalo jeszcze przygotowanie calosci do drukowania oraz druk probny. Moje pytanie brzmi, jesli firma nie wywiazuje sie z wykonania prac na czas, czy moge zerwac umowe, zatrzymac pliki pdf (kompozycja publikacji) dac je innej firmie w celu kontynuacji prac oraz nie wyplacac honorarium nie rzetelnej firmie?

pozdrawiam

pisarz

Witaj,
zacznijmy od początku - jaka to była umowa - o dzieło (tylko na skład albumu) czy licencyjna na skład i wydanie wydanie albumu?

Jeśli była to tylko umowa na skład to powinna to być umowa o dzieło. Wtedy na początek zapoznaj się z odpowiednią częścią kodeksu cywilnego, regulującego tego typu kwestie. Możesz przeczytać tam http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html. W przypadku nierzetelnego wykonawcy zamawiający dzieło ma prawo do wypowiedzenia umowy, a w określonych przypadkach do uzyskania od nierzetelnego wykonawcy odszkodowania, pokrycia kosztów dokończenia dzieła przez innego wykonawcę. Ale wszystko zależeć będzie od szczegółów umowy z zamawiającym.

Pamiętaj dodatkowo, że w przypadku umowy o dzieło wykonawcę obowiązuje również rękojmia za wady prawne i fizyczne dzieła (czas trwania - jeden rok).

Jeśli była zaś to umowa licencyjna to właściwa byłaby ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

bardzo dziekuje za porade!!
pozdrawiam

Powrót