Składanie fałszywych zeznań w postępowaniu administracyjnym (art. 233 KK)

• Autor wątku Autor wątku adamos9000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamos9000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie Państwa,
Zajmuję się przygotowaniem pracy na studia odnośnie art. 233 KK (Fałszywe zeznania) w kontekście postępowania administracyjnego.
Brakuje mi paru drobnych (choć bardzo cennych dla mnie) informacji i liczę na Państwa pomoc.

Chodzi mi konkretnie o § 2:
„Warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie.

Chodzi mi konkretnie o fragment „działając w zakresie swoich uprawnień”.
Kto oprócz sądów i funkcjonariusza policji jest uprawniony do odbierania zeznań? Czy jest jakiś katalog podmiotów do tego uprawnionych? Biegli, lekarze, psycholodzy?

Kolejna sprawa:
Czy warunkiem odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań jest podpis pod formułką „Świadom odpowiedzialności karnej...”? Czy podpis pod stosownym dokumentem ale bez tej formułki jest podstawą do wszczęcia postępowania z art. 233 KK?

...i ostatnia rzecz (która też mi się przyda), ale trochę z innej beczki.
Czy oświadczenia składane przed lekarzem psychologiem lub psychiatrą w postępowaniu administracyjnym mogą być składane pod groźbą odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań?

Z góry dziękuję za pomoc :)

adamos9000 napisał:
Kto oprócz sądów i funkcjonariusza policji jest uprawniony do odbierania zeznań?
Jako przykład mogę ci podać kontrolera wyrobów budowlanych pod pewnymi warunkami. Ogólnie w organach administracji publicznej jest dużo takich podmiotów.

Ostatnia edycja:
orgazmotron napisał:
Jako przykład mogę ci podać kontrolera wyrobów budowlanych pod pewnymi warunkami. Ogólnie w organach administracji publicznej jest dużo takich podmiotów.

Czyli wyłącznie organy administracji publicznej mają takie uprawnienia?
A np. wspomniani lekarze? Biegli? Oni nie są przecież organami administracji publicznej.

Czyli wyłącznie organy administracji publicznej mają takie uprawnienia?

Generalnie kpa przewiduje odpowiedzialność za fałszywe zeznania w ramach przesłuchania świadka i odbierania oświadczeń w trybie art. 75 ustawy, innych przypadków nie znam. Jeżeli piszesz o postępowaniu administracyjnym - to tak, tylko organy administrujące to stosują.

A np. wspomniani lekarze? Biegli? Oni nie są przecież organami administracji publicznej.
Biegły ani lekarz nie przesłuchują świadków, nie odbierają oświadczeń w trybie art. 75 kpa, więc nie bardzo widzę taką możliwość.

Czy warunkiem odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań jest podpis pod formułką „Świadom odpowiedzialności karnej...”? Czy podpis pod stosownym dokumentem ale bez tej formułki jest podstawą do wszczęcia postępowania z art. 233 KK?
Świadek ma być uprzedzony o odpowiedzialności. Jeżeli można wykazać, że był uprzedzony (np. w protokole), to uważam to za wystarczające.

Powrót