Skłądanie fałszywych zeznań

• Autor wątku Autor wątku AdamJ2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdamJ2

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam. Proszę o informację.
Na rozprawie o podział majątku mojego taty i macochy ona zeznała pod przysięgą że w 2002r dała mojej babci dużą sumę pieniędzy a babcia już nie żyła od 2000r i tata przedstawił akt zgonu (z datą 2000r) będzie jeszcze jedna rozprawa i mam pytanie czy sąd sam ją skarze za składanie fałszywych zeznań czy trzeba składać jakieś pismo ??
Pozdrawiam

można zwrocić uwagę Sądu na ten "szczegół" ...

[cytat="AdamJ2":vibb933s] czy sąd sam ją skarze za składanie fałszywych zeznań czy trzeba składać jakieś pismo ? [/cytat:vibb933s]

Sąd prowadzący tą konkretną sprawę nie skarze tej osoby, z prostej banalnej przyczyny - karać osobę za przestępstwo może tylko i wyłącznie Sąd Karny, a nie np Cywilny (jak najprawdopodobniej jest w tym przypadku).

Jeśli mają Państwo uzasadnione podejrzenie że zostało popełnione przestępstwo proszę zlożyć na piśmie zawiadomienie do własciwej terytorialnie Prokuratury Rejonowej. W zawiadomieniu proszę podać na czym - wg Państwa - ma polegać przestępstwo, kiedy i gdzie ono miało ono zaistnieć, oraz sygnaturę akt sądowych za jaką prowadzone jest postępowanie.

Prokuratura (być może przy współpracy z Policją) przeprowadzą w tej sprawie postępowanie - przesłuchają uczestników zdarzenia, dokonają oględzin akt sprawy sądowej etc, i jeżeli stwierdzą że faktycznie popełniono przestępstwo to sprawcy zostaną przedstawione zarzuty, i w sprawie zostanie skierowany akt oskarzenia do Sądu Karnego.

Oprócz tego - zgodnie ze wskazówką Markiza - mogą Państwo zwrócić Sądowi uwagę na tą nieścisłość.

Powrót