P
Piksel91
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam. Otóż moja sytuacja przedstawia się tak. Jechałem samochodem jako pasażer po za mną były 3 inne osoby będące puźniej oskarżonymi. Składałem zeznania kto prowadził jako świadek (dodam że to była moja pierwsza wizyta na komendzie, miałem wówczas 17 lat i w trakcie jazdy samochodem byłem pod wpływem alkoholu) zeznałem na właścicielkę pojazdu która również była pod wpływem alkoholu. Samochód prowadził jednak kto inny ( 15-latek,trzeźwy). Obecnie w sprawie tej właścicielki na którą złożyłem zeznania toczy się postępowanie sprawa została odroczona na 21 października natomiast ja wyraziłem przed sądem chęć zmiany zeznań aby powiedzieć jak było naprawdę. Wiem czym to grozi przed sądem też o tym powiedziałem. Zostanę więc oskarżony o składanie fałszywych zeznań (wiem że to było najgłupsze co zrobiłem w życiu, żałuję tego bardzo ale czasu nie cofnę a jak wiadomo każdy popełnia błędy i musi ponieść konsekwencje). Jeżeli wcześniej nie byłem karany i powiem przed sądem że żałuje jakiego wyroku mogę się spodziewać? Wiem ,że będzie to na 99% wyrok w zawieszeniu ale mniej więcej jak on będzie wyglądał? Na jaki czas może być wyznaczony okres próby? Czy grozi mi coś po za tym? Dodam że nie mam adwokata, tak więc będę zdany na samego siebie.