składka na ubezpieczenie zdrowotne przy umowie zlecenia

• Autor wątku Autor wątku anusiak k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusiak k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej kwestii:

Jestem doktorantką, ukończyłam 26 lat. Uniwersytet, na którym studiuję odprowadza za mnie składki na ubezpieczenie zdrowotne. Nie jestem nigdzie zatrudniona na umowę o pracę, a jedynie na umowę zlecenia...

Wg Regulaminu Uniwersytetu, w ciągu 3 dni od podpisania jakiejkolwiek umowy powinnam zgłosić ten fakt w dziekanacie, aby mogli mnie wyrejestrować na czas trwania umowy.

W jednej z instytucji podpisano ze mną umowę zlecenia - prowadzę zajęcia warsztatowe i jak się dowiedziałam nie odprowadzają za mnie składki na ubezpieczenie zdrowotne, bo odprowadza Uniwersytet.

Pytanie zatem, czy tak może być???Jakie czekają mnie ewentualnie sankcje karne za nie zgłoszenie na Uniwersytecie podpisania umowy???

Będę wdzięczna za odpowiedź...

Składkę powinien odprowadzać zleceniodawca - bzdurne jest tłumaczenie, że "już odprowadza uniwersytet". Uczelnia zgłasza Cię do ubezpieczenia tylko wtedy, gdy Ty sama nie masz innego tytułu ubezpieczenia zdrowotnego.
Sankcji karnych nie będzie, bo to nie wykroczenie. Co najwyżej zleceniodawca może się od Ciebie domagać zwrotu kwoty za nieopłacone do tej pory składki, ale moim zdaniem nie powinien, bo to z jego winy nie zostały potrącone z Twojego wynagrodzenia. Tyle że kwestia rozliczeń między zleceniobiorcą a zleceniodawcą to już prawo cywilne, a tym się nie zajmuję.

Po pierwsze, studenci Studiów Doktoranckich powinni mieć opłacane wszystkie składki (czyli emerytalną, rentową) a zwłaszcza jeśli masz ukończone 26 lat. Z UZ powinnaś mieć opłacane wszystkie te składki. Należałoby też zawiadomić Uczelnię, że podpisałaś umowę.

Powrót