Składka zdrowotna przedsiębiorcy kwiecień 2022

• Autor wątku Autor wątku AC51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AC51

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam jestem w szoku moja firma która jeszcze w marcu 2022 miała stratę na poziomie 750tys zł w kwietniu miała dobre obroty dochód w kwietniu wyniósł 400tyś zł ( brawo ja ) strata znacząco zmalała ale od tego dochodu podobno mam zapłacić 19600zł (4,9%) składki zdrowotnej pomimo że w rozliczeniu ogólnym firma ma nadal stratę na poziomie 350 tyś czy to prawda czy tak działa nowy ład .Uprzejmie proszę o podpowiedz bo sił już nie mam z tym walczyć

Prawdopodobnie nie, to nieprawda, że masz do zapłacenia taką składkę, ale tak, tak działa polski ład.

Podstawę do wyliczenia składki na ubezpieczenie społeczne osób prowadzących działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym za miesiące od marca 2022 wylicza się z uwzględnieniem przychodów i kosztów z miesięcy poprzednich 2022 roku. Więc jeśli strata wykazywana w marcu 2022 jest stratą w całości z tego roku, to dochód za kwiecień jej nie pokrył, więc firma w tym roku - a przynajmniej do kwietnia włącznie - wykazuje stratę, więc składkę na ubezpieczenie zdrowotne płacisz minimalną, czyli 4,9% od minimalnego wynagrodzenia za pracę na pełen etat, podobnie jak za luty (jeśli strata jest od stycznia) i marzec. Samo wyliczenie podstawy ubezpieczenia zdrowotnego jest bardziej skomplikowane, ale dopóki firma ogółem w roku wykazuje stratę, nie ma w sumie czego liczyć.

perpedeska napisał:
Podstawę do wyliczenia składki na ubezpieczenie społeczne osób prowadzących działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym za miesiące od marca 2022 wylicza się z uwzględnieniem przychodów i kosztów z miesięcy poprzednich 2022 roku.
To podkreślone miało brzmieć: "na ubezpieczenie zdrowotne".

Powrót