Składka zdrowotna

• Autor wątku Autor wątku jb0624
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jb0624

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam 19 lat właśnie rozpoczynam studia. Mam pytanie dotyczące składki zdrowotnej. W skrócie sprawa wygląda tak: Moja mama jest bezrobotna, tata właśnie stracił prace i kończy mu się okres wypowiedzenia. Położył się w szpitalu aby mieć ubezpieczenie oraz pieniądze z ZUSu. Z tego co się dowiadywał to nie może mnie dopisać do ubezpieczenia. Druga żona taty otwiera swoją działalność więc będzie mogła podpiąć pod siebie swojego syna. Natomiast ja zostaje bez składki zdrowotnej. Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda teraz moja sytuacja i co mogę z tym zrobić.

Nie mogę, ponieważ sama dokładnie nie wiem o co w tym chodzi

Ale rozumiem, że jest chory? Bo bez powodu do szpitala się nie kładzie... Chyba, że dał łapówkę i w ten sposób oszukuje społeczeństwo...
W każdym razie, jeśli mama jest zarejestrowana jako bezrobotna, powinna Cię zgłosić w PUP do ubezpieczenia jako członka rodziny.

tak, choruje na serce, a mama nie jest zarejestrowana jako bezrobotna

Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o mamę, to nie mogę liczyć na jej pomoc w niczym, bo jesteśmy bardzo skłócone, i wątpię, że nawet sprawa taka jak składka zdrowotna w jakiś sposób ją zainteresuje. Jestem osobą, która w tej sprawie może liczyć tylko na siebie, i chciałam się dowiedzieć co mogę zrobić. A że mam cały czas poważne problemy ze zdrowiem, opieka medyczna jest mi potrzebna, bo nie wiem, w której chwili będę musiała z niej skorzystać.

Dowiedz się na uczelni jak z twoim ubezpieczeniem jak się uczysz .

W przeciwnym razie koszt takiego ubezpieczenia to około 300 zet

natomiast ubezpieczenie księży jak i całego kościoła to 36 zet.

Powrót