Składka zdrowotna.

• Autor wątku Autor wątku MirekQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MirekQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Czy ktoś może mi powiedzieć coś w temacie minimalnej składki zdrowotnej. Mianowicie mamy pracownika na umowę zlecenia. Ubezpieczenie zdrowotne obowiązkowe. Zlecenie to jest jego jedynym dochodem (tyt. ubezpieczenia). Płatnik nie chce wyliczyć jemu składki zdrowotnej wskazując 0 zł. Na info ZUS powiedzieli, że składka musi być min. 314,10 zł. Dlaczego Płatnik podaje 0 nie potrafią logicznie wyjaśnić. Tutaj licząc procentowo wychodzi mniej-więcej połowa. Ale nawet ręczne wpisanie tej kwoty (czy minimalnej czy wyliczonej ręcznie) skutkuje błędem w deklaracji. Właściwie nie wiem co z tym mam zrobić, bo składka nie może wynosić 0 zł. Z drugiej strony składka od zarobku np. 100 zł. wynosząca ponad 300 to też absurd a z tego co powiedzieli w ZUS tak właśnie wynika. Płatnik jako prawidłową składkę przyjmuje mi tylko 0 zł. Wygląda to tak jakby od zarobku nie było składki albo pracownik nie podlegał ubezpieczeniu zdrowotnemu, chociaż jest do niego zgłoszony. Wszystkie pozostałe składki są wyliczane prawidłowo. Czy ktoś może wie w czym może tkwić problem? Czy to może być błąd programu?

Czy używasz "stacjonarnego" "Programu Płatnika" czy e-Płatnika przez PUE?
Z jakim kodem jest zgłoszony zleceniobiorca? Tylko SPRAWDŹ (!) - nie pisz z głowy w odpowiedzi.

sekStans napisał:
Czy używasz "stacjonarnego" "Programu Płatnika" czy e-Płatnika przez PUE?
e-Płatnik przez PUE

sekStans napisał:
Z jakim kodem jest zgłoszony zleceniobiorca?
04 11 0 0

Dodam jeszcze że dzisiaj znajoma sprawdziła mi go w eWUS i on figuruje jako ubezpieczony czyli zgłoszenie przeszło poprawnie.

Składka może wynosić 0 jeśli dochód jest tak niski że podatek będzie wynosił 0 czyli mniej niż 2500 mies / 30000 rok. Ale lepiej idź do ZUS albo wystąp z pismem bo po co ci potem problemy. W tym bałaganie po Ładzie nikt już nie może być niczego pewnym.

Ostatnia edycja:
e-Płatnika nie używałem - dla mnie to za prymitywne.
Tak jak pisze Bionica - przy niskim dochodzie składka może wynosić 0,0
Składa minimalna podana na infolinii to błędna informacja. To dotyczy osób prowadzących działalność.

Powrót