M
MirekQ
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Czy ktoś może mi powiedzieć coś w temacie minimalnej składki zdrowotnej. Mianowicie mamy pracownika na umowę zlecenia. Ubezpieczenie zdrowotne obowiązkowe. Zlecenie to jest jego jedynym dochodem (tyt. ubezpieczenia). Płatnik nie chce wyliczyć jemu składki zdrowotnej wskazując 0 zł. Na info ZUS powiedzieli, że składka musi być min. 314,10 zł. Dlaczego Płatnik podaje 0 nie potrafią logicznie wyjaśnić. Tutaj licząc procentowo wychodzi mniej-więcej połowa. Ale nawet ręczne wpisanie tej kwoty (czy minimalnej czy wyliczonej ręcznie) skutkuje błędem w deklaracji. Właściwie nie wiem co z tym mam zrobić, bo składka nie może wynosić 0 zł. Z drugiej strony składka od zarobku np. 100 zł. wynosząca ponad 300 to też absurd a z tego co powiedzieli w ZUS tak właśnie wynika. Płatnik jako prawidłową składkę przyjmuje mi tylko 0 zł. Wygląda to tak jakby od zarobku nie było składki albo pracownik nie podlegał ubezpieczeniu zdrowotnemu, chociaż jest do niego zgłoszony. Wszystkie pozostałe składki są wyliczane prawidłowo. Czy ktoś może wie w czym może tkwić problem? Czy to może być błąd programu?