Składka zus a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Janek3.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek3.1

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam pracuje na zlecenie w agencj i dziś chciałem napisać wniosek o pobieranie składek na ZUS lecz Pani z firmy gdzie pracuje mi powiedziała ze powinienem 3 miesiace temu takie pismo złożyć i żeby były już składki odprowadzane, dodam że dziś wyszedł ze szpitala mam l4 na 2 tyg i powiedziała ze nie zapłaci firma czy mówi prawdę czy chce mnie oszukać żeby zus mi niewypłacil kasy???

dziś wyszedł ze szpitala mam l4 na 2 tyg i powiedziała ze nie zapłaci firma czy mówi prawdę ]

W sytuacji podanej w pytaniu nie posiadasz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w ZUS i otrzymane zwolnienie lekarskie jest niepłatne.

Pani z firmy gdzie pracuje mi powiedziała ze powinienem 3 miesiace temu

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, Z art. 6 ust. 1 pkt 4 niniejszej ustawy należą do nich m.in. zleceniobiorcy.

Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. 2020.1133) ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie.

dziś chciałem napisać wniosek o pobieranie składek na ZUS

Możesz na swój wniosek przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Powrót