Skladki KRUS a dodatek stazowy i okres emerytalny nauczyciela

• Autor wątku Autor wątku NetkaBe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NetkaBe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam od 10 lat jestem nauczycielka przed tym okresem bykam ubezpieczona w KRUS gdzie odprowadzalam skladki jako domownik. Czy ten okres czasu placenia skladek powinien zostac zaliczony mi do dodtaku stazowego w pracy i okresu emerytalnego? Przedstawiam w kadrach zaświadczenie z KRUS o okresie płatnośći skladek jednak kadrowa powiedziała ze na tej podstawie nie moze naliczyc mi wiekszego dodotaku stazowego ani skladek emerytalnych. Musze okazac zaświadczenie z gminy w ktorej bylo gospodarstwo rolne. Gmina jednak twierdzi ze takich zaswiadczen nie wydaje bo oni nie wiedza czy i w jakim okresie placilam skladki do Krus... Co powinnam zrobić?

Okres pracy w gospodarstwie należy wliczyć do pracowniczego stażu, dokumentując go zaświadczeniem z urzędu gminy lub zeznaniami co najmniej dwóch świadków,składki w KUSIE nie mają znaczenia

Art. 3. 1. Na wniosek zainteresowanej osoby właściwy urząd gminy jest obowiązany stwierdzić, zgodnie z art. 1, okresy jej pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym, wydając stosowne zaświadczenie w celu przedłożenia w zakładzie pracy.

2. Jeżeli organ, o którym mowa w ust. 1, nie dysponuje dokumentami uzasadniającymi wydanie zaświadczenia o pracy zainteresowanej osoby w indywidualnym gospodarstwie rolnym, zawiadamia ją o tej okoliczności na piśmie.

3. W wypadku, o którym mowa w ust. 2, okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym mogą być udowodnione zeznaniami co najmniej dwóch świadków zamieszkujących w tym czasie na terenie, na którym jest położone to gospodarstwo rolne.
Ustawa z dnia 20.07.1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy

Gmina ma poświadczyć prace w gospodarstwie , a nie czy płaciłaś składki

Powrót