składki ubezpieczenie społeczne XII 1993 - współwł.spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku kaktob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaktob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
W związku ze staraniem się o zarejestrowanie w PUP mam przedstawić zaświadczenie z ZUS o okresie opłacania składek na ubezp. społeczne z tytułu prowadzonej wcześniej działaln. gospodarczej. Wystąpiłem o to do ZUS-u skąd otrzymałem pismo, że od XII 93 do II 96 nie figuruję w ewidencji płatników.
Od XII 1993 prowadziłem dział. gosp. w formie spółki cywilnej (apteka), jako 1 z 3 wspólników. W latach 1989-VI94 odbywałem studia dzienne, od VII 94 rozpocząłem pracę. Nie pamiętam z jakiego dokładnie tytułu (składka jakiego rodzaju, za kogo - rozliczanie tego prowadziło biuro rachunkowe) przelewy do ZUS z rachunku apteki szły, ale szły na 100%, zresztą nigdy nie było informacji z ZUS że z czymś zalegam/y. Niestety, nie zachowały mi się żadne dowody w formie np. przelewów na ZUS, historii rachunku bankowego apteki, potwierdzające dokonywanie wpłat. Czy jest w ogóle możliwe żebym nie musiał od XII 1994 płacić składek na ubezp. społeczne jako osoba prowadząca dział. gosp. ? A jeżeli musiałem (i płaciłem) to jak mogę to zweryfikować, skoro ZUS w swoim systemie ich nie widzi ?

Powrót