Składki w ZUS i jak to przeliczyć

• Autor wątku Autor wątku dragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Interesuje mnie na co wpływają w przyszłości elementy wynagrodzenia, rodzaj etatu i składki w ZUS.
Może w takim razie po kolei:

A) na co ma wpływ to czy jestem zatrudniony na 1/4 etatu czy na cały etat?

B) czy 1/4 etatu i zarejestrowana działalność gospodarcza to to samo co cały etat?

Ostatnia edycja:
a) Na urlop, na wysokość składek (te są zależne od wysokości wynagrodzenia)
b) W sensie?

A) czyli 1/4 etatu to mniejszy wymiar urlopu, rozumiem
B) mniejsze składki ZUS (to chyba cieszy bardziej pracodawcę) dla mnie jakie to ma przełożenie? będę miał 1/4 emerytury?
C) Jeżeli wynagrodzenie jest takie samo (minimalne wynagrodzenie) na etacie 1/4 i cały etat to czy poza mniejszym wymiarem urlopu są jeszcze jakieś różnice (wysokość emerytury, świadczenia za czas choroby, ...)?

D) co do działalności, to chodzi o wysokość składek i rozumiem, że nie płacę składek społecznych gdy z umowy o pracę mam co najmniej minimalne wynagrodzenie a ile jest etatu to już nie ma znaczenia. Tak?

E) do emerytury trzeba wypracować lata pracy, i czy będąc na 1/4 etatu i mając działalność to mam lata pracy jakbym miał cały etat ? czy może się okazać, że mam naliczaną 1/4 czasu pracy? A może mam w takiej sytuacji 5/4 etatu i szybciej wypracowuję czas pracy?

F) to jakie świadczenie chorobowe otrzymuję za czas choroby jest uzależnione tylko od wysokości składek? czy może także od etatu (to samo wynagrodzenie 1/4 etatu więc za chorobę mam 1/4 z 80% kwoty wynagrodzenia)?

Ostatnia edycja:
dragon napisał:
będę miał 1/4 emerytury?
Im mniej odłoży się na kontach w ZUS, i póki co OFE, tym mniejsza emerytura.
dragon napisał:
eżeli wynagrodzenie jest takie samo (minimalne wynagrodzenie) na etacie 1/4 i cały etat to czy poza mniejszym wymiarem urlopu są jeszcze jakieś różnice (wysokość emerytury, świadczenia za czas choroby, ...)?
Czyli będziesz na tej 1/4 etatu zarabiał 1600 brutto? Czy 1/4 z 1600 brutto?
dragon napisał:
co do działalności, to chodzi o wysokość składek i rozumiem, że nie płacę składek społecznych gdy z umowy o pracę mam co najmniej minimalne wynagrodzenie a ile jest etatu to już nie ma znaczenia. Tak?
Tak.
dragon napisał:
do emerytury trzeba wypracować lata pracy, i czy będąc na 1/4 etatu i mając działalność to mam lata pracy jakbym miał cały etat ?
Tak.
dragon napisał:
to jakie świadczenie chorobowe otrzymuję za czas choroby jest uzależnione tylko od wysokości składek?
Tak.

dragon napisał:
będę miał 1/4 emerytury?
Im mniej odłoży się na kontach w ZUS, i póki co OFE, tym mniejsza emerytura.
dragon napisał:
eżeli wynagrodzenie jest takie samo (minimalne wynagrodzenie) na etacie 1/4 i cały etat to czy poza mniejszym wymiarem urlopu są jeszcze jakieś różnice (wysokość emerytury, świadczenia za czas choroby, ...)?
dragon napisał:
co do działalności, to chodzi o wysokość składek i rozumiem, że nie płacę składek społecznych gdy z umowy o pracę mam co najmniej minimalne wynagrodzenie a ile jest etatu to już nie ma znaczenia. Tak?
Tak.
dragon napisał:
do emerytury trzeba wypracować lata pracy, i czy będąc na 1/4 etatu i mając działalność to mam lata pracy jakbym miał cały etat ?
Tak.
dragon napisał:
to jakie świadczenie chorobowe otrzymuję za czas choroby jest uzależnione tylko od wysokości składek?
Tak.

Podsumowując to co mi się wydaje że wiem:
- proporcjonalnie do etatu wymiar urlopu np: 1/4 etatu to około 6,5 dnia urlopu
- wysokość wynagrodzenia co najmniej minimalne wynagrodzenie daje mi co najmniej minimalną emeryturę w przyszłości i kwota ta nie jest zależna od tego na jakim etacie jestem
- minimalne wynagrodzenie na umowę nawet na 1/4 etatu to w działalności tylko zdrowotne bez składek społecznych

Pytania dalsze:

Ag_Maz napisał:
Napisał/a dragon Zobacz post
Jeżeli wynagrodzenie jest takie samo (minimalne wynagrodzenie) na etacie 1/4 i cały etat to czy poza mniejszym wymiarem urlopu są jeszcze jakieś różnice (wysokość emerytury, świadczenia za czas choroby, ...)?
stałe 1600 Brutto

- pracodawca ma 14 dni na zgłoszenie mnie do ZUS a jaki ja mam czas na wyrejestrowanie się z ubezpieczenia w ZUS z działalności gospodarczej?

- czy pracując na pełen etat i mając działalność gospodarczą liczy mi się podwójnie czas pracy? tak jakbym miał 2 etaty?

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę w tym. Pracuję na 1/2 etatu (więc składki emerytalne są stosunkowo niskie) mąż pracuje od kilkunastu lat za granicą. Czy bardziej opłacalne byłoby opłacanie nam dodatkowego funduszu emerytalnego? np. *** I drugie pytanie, jaki fundusz wybrać? Czy warto kierować się rankingami?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po pierwsze, proszę nie reklamować. Co do wyboru OFE i III filaru nikt nie doradzi, bo nie praktykujemy tego.
Po drugie, to nie jest problem prawny.

Powrót