E
elcia2014
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam,mam problem z ubezpieczeniem zdrowotnym mimo zarejestrowania w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. Problem polega na tym że od roku 2006 jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna. W listopadzie 2007 roku pracowałam 25 dni na umowę zlecenie czego nie zgłosiłam do danego urzędu ponieważ jak się okazało zostałam wprowadzona w błąd przez pracodawcę, który zapewnił mnie o tym że nie muszę tego zgłaszać i sam dokona formalności z tym związanych. Tydzień temu rejestrując się do lekarza wyświetliła się informacja że nie posiadam ubezpieczenia. Niezwłocznie zgłosiłam się do ZUS-u w celu wyjaśnienia. Otrzymałam tam zaświadczenie że ostatnie składki zdrowotne zostały odprowadzone w listopadzie 2007r od pracodawcy. Z tym zaświadczeniem kazano mi się zgłosić do Urzędu Pracy co też uczyniłam. Tam natychmiast mnie wyrejestrowano ale z dniem listopad 2007 i poinformowano że zostaną cofnięte wszystkie składki zdrowotne z ostatnich 7 lat. Obawiam się że będę musiała ZUSowi wszystkie składki zdrowotne. Jestem matką samotnie wychowującą dwoje dzieci i często korzystamy z opieki medycznej. W związku z powyższym mam 2 pytania:
1 - Czy faktycznie zostanę obciążona przez któryś urząd jakimiś należnościami?
2- Dlaczego w ZUSie nie wyświetliło że Urząd Pracy opłacał do chwili obecnej składki zdrowotne (co roku otrzymywałam z Urzędu Pracy roczny raport składek zdrowotnych i społecznych)?
1 - Czy faktycznie zostanę obciążona przez któryś urząd jakimiś należnościami?
2- Dlaczego w ZUSie nie wyświetliło że Urząd Pracy opłacał do chwili obecnej składki zdrowotne (co roku otrzymywałam z Urzędu Pracy roczny raport składek zdrowotnych i społecznych)?