składki zmarłego w zusie

• Autor wątku Autor wątku akunamakata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akunamakata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam moj ojciec zmarł jakis czas temu z zusu dzis przyszło jego informacja o stanie konta ale nic z tego nie rozumiem mogli byscie mi troche wytlumaczyc?
tresc:
1. Zwaloryzowane składki na ubezpieczenie emerytalne, z wyłączeniem składek na otwarte fundusze emerytalne: 34 763.46zł
2.Zwaloryzowany kapitał początkowy: 256 484.41 zł
3. Składki na otwarte fundusze emerytalne:
-należne 12 162.52zł
- odprowadzone 12 509.38zł

chciałbym wiedziec co to jest i jaka kwote dostane ja z siostra bo z tych ich pism nic nie rozumiem a nie stac mnie na porade prawnika.

to po co moj ojciec placil tyle lat ten kiczowaty zus?? i jak nic nie dostaniemy polisa jest na mnie przepisana i wogole co stanie sie z ta kasa. i wytlumaczyla bys mi ocb w tych liczbach.
Podobno zus przechodzi na najblizsza rodzine tj dzieci (ja i siostra) czy to prawda?

Natomiast środki zgromadzone w OFE (II filar) podlegają dziedziczeniu. Należy więc zgłosić się do odpowiedniego OFE.

no chyba że się uczycie i macie prawo do renty

no siostra sie uczy i ma takie prawo

no to widzisz, składki pójdą na rentę siostry

Akurat składki OFE nie mają nic wspólnego z renta rodzinną.

to moglby mi ktos wytlumaczyc w koncu co z czym ma cos wspulnego zamiast urzadzac tu przepychanki jedno zdaniowe?? bardzo bym prosil

fewa5 napisał:
nic z tego nie dostaniecie,
Zdecyduj się i nie mieszaj.

fewa5 napisał:
no chyba że się uczycie i macie prawo do renty
No właśnie. Skąd ta wiedza?

PS. Kolegę to chyba nie nauczyli w szkole jak wygląda poprawne zdanie :) Gdzie wielka litera, gdzie znaki interpunkcyjne, no i ta ortografia. Wymagasz zdania, to sam ulep coś przypominające zdanie.

Ostatnia edycja:
akunamakata napisał:
chciałbym wiedziec co to jest i jaka kwote dostane ja z siostra bo z tych ich pism nic nie rozumiem a nie stac mnie na porade prawnika.

1. w każdym z tych pism jest podana podstawa prawna, na stronach isip.sejm.gov.pl jest baza WSZYSTKICH aktów prawnych obowiazkujących w RP, więc wystarczy poszukać;

2. składki zgromadzone w ZUS (I filar) nie podlegają "dziedziczeniu"; - TO O TO PYTASZ - PRZEPADAJĄ i TYLE;

składki z II Filara (OFE) podlegają "dziedziczeniu";

ale w początkowym poście nic nie ma o OFE, czyli - siostra sie uczy - dostaje rentę,

Dziekuje za nastepnego bezmyslnego posta widze ze wiecej nie dowiem sie na tym forum

Odpowiedź była pełna.
1. Składki w OFE się dziedziczy, innych nie.
2. Siostra uczennica otrzyma rentę rodzinną.

akunamakata napisał:
Dziekuje za nastepnego bezmyslnego posta widze ze wiecej nie dowiem sie na tym forum

tak wiem dziekuje za odp nie zauwazylem ze juz 2 strony sa napisane i przeczytalem ostatniego z 1 strony wiec na neigo odpowiedzialem dzieki za pomoc

Powrót