Składki ZUS z 2012 roku

• Autor wątku Autor wątku Muchomorek1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Muchomorek1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na moim koncie w e-zus widnieją nieopłacone składki za okres 10.2012. Będąc pewnym, że wymagalność się przedawniła, wystąpiłem w piśmie ogólnym w dniu 2.06.2025 do ZUS z wnioskiem o umorzenie należności ze względu na przedawnienie. Dnia 6.06.2025 dostałem odpowiedź z ZUS , z której wynika, że ZUS właśnie sprawdził moje konto i znalazł nieopłacone składki i zająwszy mi konto bankowe - wzywa do zapłaty. W odpowiedzi wysłałem do Zakładu wniosek RD-8 z prośbą o wskazanie kto, kiedy i w jakim czasie prowadził egzekucję wobec mnie, aby sprawdzić, czy nie było przerwania biegu terminu przedawnienia. ZUS odpisał, że tytuły zostały mi doręczone 8.07.2015 i że egzekucja wszczęta 8.07.2015 zawiesiła bieg terminu przedawnienia. Następnie 6.03.2018 egzekucję przekierowano do Urzędu Skarbowego, a następnie 6.06.2025 zajęto mi konto.

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie, czy mój wniosek o umorzenie z dnia 2.06.2025 ma szansę powodzenia? Wiem, że decyzją Dyrektora KAS analogiczne wystąpienie z wnioskiem do Urzędu Skarbowego o przedawnienie wymagalności zapłaty podatku od spadku nie może być traktowane, jak przerwanie biegu terminu przedawnienia.

Powrót