Sklep i serwis bardzo długo naprawiają laptopa i odmawiają zwrotu pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku lookbehind
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lookbehind

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam szanownych użytkowników forum. Proszę mi pomóc. Krótko mówiąc - sprzedawca zwleka z naprawą laptopa (1 miesiąc).

W październiku 2022 kupiłem laptopa w sklepie komputerowym (nie wiem czy wolno tu pisać nazwy sklepów, więc nie wskażę który. W razie potrzeby mogę podać). Sklepy tej firmy znajdują się w całej Polsce.
Laptopa używam od dwóch miesięcy. Używany z najwyższą starannością. Laptop jest w idealnym stanie.
14 grudnia 2022 roku pojawił się problem z laptopem: jedna dioda na klawiaturze zaczęła jaskrawo oślepiać. Korzystanie z laptopa w ciemności stało się niemożliwe. To bardzo utrudniało pracę z laptopem.
Dodatkowo pojawił się problem z touchpadem w laptopie - od czasu do czasu nie działa dobrze, pomaga tylko wyłączenie i włączenie (programowo). Znalazłem rozwiązanie tego problemu w internecie, jest to kwestia źle zaprojektowanego touchpada i można go rozwiązać poprzez uziemienie touchpada. Jest to jednak również wada.

15 grudnia 2022 roku odniosłem laptopa do sklepu. Zapytałem, czy sprzedawca może wymienić mój uszkodzony laptop na działający. sprzedawca powiedział, że mogą go zabrać do naprawy. Konsultant poinformował mnie, że naprawa potrwa 2-3 tygodnie, ale nie więcej. Zgodziłem się na to, ponieważ sprzedawca powiedział, że to mój jedyny wybór.

Dziś mija miesiąc od naprawy laptopa. Wielokrotnie pisałem i dzwoniłem do sklepu, na co sklep odpowiada mi, że są tylko pośrednikami między mną a serwisem. Zabrali laptopa do centrum serwisowego HP, ale nie mają żadnych wieści. Sklep nie chce brać odpowiedzialności za to, że opóźniają naprawę już od miesiąca. Odmawiają zwrotu pieniędzy lub wydania innego laptopa.

Ponieważ nie wiem, czy sklep mnie oszukuje, czy nie, zwróciłem się do prawnika. Napisał dokument: "WEZWANIE DO NATYCHMIASTOWEGO WYDANIA SPRZĘTU WOLNEGO OD WAD POD RYGOREM ODSTĄPIENIA OD UMOWY". Bo W dniu 05.01.2023 roku upłynęło 21 dni od dnia zgłoszenia reklamacji. Zgodnie z obowiązującymi obyczajami i przepisami prawa, najpóźniej w terminie 14 dni (a zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie Spółki – w
terminie 21 dni) powinienem uzyskać zwrot zareklamowanego sprzętu wolnego od wad lub wzywam Spółkę do natychmiastowej wymiany sprzętu na wolny od wad pod rygorem odstąpienia od umowy.

Wysłałem list do sklepu za potwierdzeniem odbioru. List został odebrany. Ale nie otrzymałem odpowiedzi. Jestem ignorowany.

W piątek (13.01.2023) zadzwonił do mnie pracownik sklepu, bo zostawiłem negatywną opinię w internecie i przez pół godziny przekonywał mnie, że to nie oni są winni i mogą tylko czekać na decyzję serwisu. Powiedział mi też, że nie ma określonego terminu w jakim serwis zobowiązuje się do naprawy laptopa. Powiedział, że ramy czasowe mogą być jeszcze dłuższe, jeśli np. potrzebne są dodatkowe części zamienne z zagranicy.

Proszę o informację, czy moje prawa zostały w tym przypadku naruszone? Co zrobić, jeśli wielokrotne wizyty w sklepie nie skutkują? Czy sklep naprawdę ma rację i jeśli są pośrednikami, to nie ponoszą żadnej odpowiedzialności, a naprawa może trwać w nieskończoność?

A co najważniejsze, jeśli moje prawa zostały naruszone, a sklep ignoruje moje prośby i pisemne żądania, co mogę zrobić, aby moje prawa były respektowane?
Jestem w Gdańsku, jeśli to ma znaczenie.
(Jeśli ktoś może pomóc w języku angielskim, byłoby świetnie. Polski nie jest moim językiem ojczystym. Używam tłumacza do komunikacji.)

Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Oddales na naprawe w ramach rękojmy czy gwarancji? Co masz na pokwitowaniu z przyjęcia sprzetu?

Gapciu napisał:
Oddales na naprawe w ramach rękojmy czy gwarancji? Co masz na pokwitowaniu z przyjęcia sprzetu?
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Reklamacja z tytulu: Gwarancja producenta.

Kiedy przyszedłem do sklepu i zapytałem, czy mogę dostać zamiennik lub zwrócić tego laptopa (wyjaśniłem, że uważam, że jeśli laptop działał tylko 2 miesiące, to nie jest już wysokiej jakości z fabryki i chciałem wymienić na inny egzemplarz), konsultant w sklepie powiedział, że może przyjąć tylko do naprawy.
Nie dano bylo mi wyboru, czy będzie to gwarancja, czy rękojmia.

Kiedy rozmawiałem z pracownikiem sklepu, który zadzwonił do mnie w piątek, wspomniałem, że nie bylo mi dano wyboru. Na co odpowiedział, że niezależnie od rodzaju reklamacji laptop będe naprawiany. A rekoimija nie daje mi żadnych korzyści. Niestety mój polski jest daleki od perfekcji, ale wydaje mi się, że pracownik wprowadził mnie w błąd.

Skoro to reklamacja z tytułu gwarancji producenta to wszystkie odpowiedzi znajdziesz w warunkach tej gwarancji. Nie na forum.

Reset321 napisał:
Skoro to reklamacja z tytułu gwarancji producenta to wszystkie odpowiedzi znajdziesz w warunkach tej gwarancji. Nie na forum.

Czy to oznacza, że ​​nie obowiązują żadne przepisy? Czy naprawdę nie ma przepisów ograniczających okres naprawy?

Mogłeś skorzystać z tytułu rękojmi za wady rzeczy sprzedanej, wtedy zastosowanie miałyby przepisy z kc. A tak gwarant sam ustala co i jak. Może równie wcale nie udzielać gwarancji.

Reset321 napisał:
Mogłeś skorzystać z tytułu rękojmi za wady rzeczy sprzedanej, wtedy zastosowanie miałyby przepisy z kc. A tak gwarant sam ustala co i jak. Może równie wcale nie udzielać gwarancji.

Okazuje się, że sklep wykorzystał fakt, że nie wiedziałem wówczas o przysługujących mi prawach.
Wielkie dzieki Panu za wyjasnienie.

Powrót