Sklep internetowy a loga producenta

• Autor wątku Autor wątku Alwito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alwito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Chcę otworzyć sklep internetowy z częściami do jednej marki samochodu np. Volvo. Nieuniknione jest użycie loga firmy, czy też zdjęć samochodu. W związku z tym mam pytania:
1. Czy mogę użyć na stronie, banerach itd zdjęć pochodzacych z tapet krążących w necie? Jeśli nie to kogo mam zapytać o pozwolenie skoro nie mam autorów tych zdjęć?

2. Czy opis widoczny w wielu sklepach "Wszystkie nazwy handlowe, nazwy produktów, nazwy firm i ich loga użyte na stronie sklepu ......... należą do ich właścicieli i są używane wyłącznie w celach identyfikacyjnych. Mogą być one zastrzeżonymi znakami towarowymi. Wszystkie materiały, opisy i zdjęcia prezentowane na stronach sklepu ......... użyte są w celach informacyjnych. Zawartość witryny (teksty, obrazki, grafiki) oraz wszystkie jej fragmenty stanowią własność firmy ......., producentów, dostawców lub firm współpracujących." Chroni mnie przed jakimiś konsekwencjami wynikającymi z użycia loga firmy i zdjęć samochodów?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Alwito

1. tylko autorów. Albo samemu zrobić?
2. przydatne. Cel informacyjny uzasadnia prezentację znaku. Były w ciągu ostatnich kilkunastu dni takie tematy, proszę ich poszukać.

Dziękuję.

Mam jeszcze jedno pytanie - gdzie powinieniem umieścić taki komunikat. Czy musi być na pierwszej stronie, czy mogę go dać w regulaminie sklepu?

Ps.
Szukałem podobnych informacji, ale pewnie dawałem złe słowa, bo nic nie znalazłem :rolleyes:.

Regulamin jak najbardziej. Czasem na stronach jeszcze można spotkać taką osobną stronkę o nazwie Zastrzeżenia prawne, Legal notices, coś w tym rodzaju.

Super, jeszcze raz dziękuję.
Alwito

Powrót