Sklep Internetowy a produkt spersonalizowany

• Autor wątku Autor wątku djhubert20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djhubert20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Prowadzę sklep internetowy. W Sklepie prezentowane są grafiki, których jestem właścicielem i które umieszczone na wybranym przedmiocie (odzieży- koszulki, bluzy), stanowią Towar, który otrzymuje klient. Po złożeniu zamówienia przez klienta, ja składam zamówienie w firmie zajmującej się nadrukiem grafiki na odzieży i ta firma wysyła gotowy towar do klienta. Do tej pory byłem przekonany, że taki towar stanowi Produkt Spersonalizowany, o czym piszę w swoim regulaminie. Czy w takim przypadku klient ma możliwość zwrotu towaru, który nie posiada żadnych defektów?

Czy klient wybiera wzór z dostępnego katalogu?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Czy klient wybiera wzór z dostępnego katalogu?

Tak, katalog zawiera wzory umieszczone na konkretnych produktach, np. Bluza A- przedstawiająca zdjęcie bluzy z nadrukowanym wzorem A.

Czyli nie jest to produkt na indywidualne zamówienie, więc według mnie klientowi przysługuje prawo do odstąpienia. Podobne tematy już były, poszukaj.

cameleonix11 napisał:
Czyli nie jest to produkt na indywidualne zamówienie, więc według mnie klientowi przysługuje prawo do odstąpienia. Podobne tematy już były, poszukaj.

Właśnie szukałem, znalezłem dość podobny problem, któy tyczył się nie odzieży, a obrazów:

https://forumprawne.org/prawa-konsumenta/826787-regulamin-sklepu-niezgodny-z-prawem.html

Warto przytoczyć jeszcze ten fragment:

Zgodnie z art. 38 pkt 3 ustawy konsument nie może zwrócić rzeczy, jeśli jest ona „nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb”

Więc nawet jeśli uznamy, że dany towar nie jest spersonalizowany, to nadal pozostaje nieprefabrykowany.

"Jaki to jest produkt nieprefabrykowany? To taki, który jest produkowany na nasze zamówienie. Sprzedawca wysyła więc nasze zamówienie do producenta, który produkuje towar według wskazanych przez nas standardowych parametrów np. zamawiamy łóżko wybierając rozmiar spośród kilku proponowanych przez sprzedawcę."

Podsumowując, odzież przeze mnie oferowana jest właśnie nieprefabrykowana- zostaje wykonywana dopiero po przesłaniu takiego zamówienia do firmy robiącej nadruki na odzieży. Co Wy na to?

Powrót