Sklep internetowy sprzedaje towar, którego nie ma

• Autor wątku Autor wątku dzejkob321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzejkob321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zakupiłem rower w jednym ze sklepów internetowych. Rower jest dostępny tylko w dwóch miejscach - tym sklepie i sklepie internetowym producenta (polska marka, więc na pewno nie dostanę tego nigdzie indziej jeśli google nie pokazuje mi innych rezultatów). Dostałem mailowo informację za kilka dni, że roweru w danym rozmiarze nie mają. Jestem na granicy rozmiarów, więc odpisałem, że wezmę rozmiar mniejszy (bo jeszcze był wg strony na stanie). Na mailu potwierdził mi pracownik, że zmienił zamówienie. Po kilku dniach dzwonię odnośnie wysyłki towaru, a konsultant mówi mi, że tego roweru również jednak nie ma na stanie. U producenta oczywiście oba rozmiary też już się wyprzedały przez ten czas, więc generalnie zostałem bez roweru.

Czy mogę coś z tym zrobić - napisać do tego sklepu internetowego, że gdy rower będzie ponownie dostępny u nich, a cena wzrośnie, to żeby sprzedali po starej cenie? Ewentualnie gdy będzie on dostępny u producenta ponownie, w jakiejkolwiek cenie, to żeby ten rower mi sprowadzili od nich za cenę, którą zapłaciłem?

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale tutaj regulamin tego sklepu internetowego, raczej nic nie ma o takiej sytuacji napisane - https://prorowery.pl/regulaminy

Jeśli została zawarta umowa sprzedaży to wiąże ona strony. Możesz oczekiwać dostarczenia przedmiotu umowy za umówioną cenę.

gryffinian napisał:
Jeśli została zawarta umowa sprzedaży to wiąże ona strony. Możesz oczekiwać dostarczenia przedmiotu umowy za umówioną cenę.

Dzięki za odpowiedź. Jednak zastanawiam się co odnośnie pieniędzy - zapłaciłem za ten rower przez payu, sklep więc posiada moje środki. Obecnie na stronie producenta nie ma tego roweru w moim rozmiarze (więc oni i tak nie wyczarują tego roweru skoro to jedyne źródło), a czasem czeka się na nową partię rowerów nawet po 3-4 miesiące. Musiałbym zamrozić na ten czas te pieniądze u nich?

Jeśli jesteś konsumentem w rozumieniu art 22[1] kc to zastosowanie co do terminu wydania rzeczy ma art. 543[1] kc.

Powrót