Sklep odmawia przyjęcia zwrotu - co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku savetree
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

savetree

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
mam następujący problem i proszę Was o poradę co dalej z tym zrobić.

Jestem osobą prywatną, kupiłem w sklepie internetowym lodówkę. Wszystko ok, kurier szybko ją przywiózł, rozpakowałem i klops, okazało się że jest trochę za duża. Zupełnie jak w reklamie UOKiKu.

Wypełniłem wzór odstąpienia od umowy (sklep udostępnia go na swojej stronie), podpisałem i 3 dni po odebraniu towaru przesłałem skan mailem (pani z obsługi przez telefon powiedziała mi, że tak można).

Nie miałem już oryginalnego opakowania, więc zapakowałem lodówkę w folię bombelkową, poduszki powietrzne i taśmę opakowaniową. W sumie dosyć solidnie. Nawet paletę miałem. Zamówiłem kuriera i lodówka z oryginałem odstąpienia od umowy 10 dnia od otrzymania towaru była już w sklepie.

I zaczęły się schody. Sklep odmawia przyjęcia zwrotu ze względu na:
1. brak oryginalnego opakowania (z tego już się wycofali),
2. zabrudzenia lodówki w czasie transportu (o tym też już cisza),
3. uszkodzenia w postaci wgniecenia na jednym z boków.

Dostałem od nich skan odbioru towaru podpisanego przez kuriera, gdzie opisują właśnie brak opakowania i zabrudzenia. O wgnieceniu w opisie nie ma nic, jest tylko zaznaczone pole "Uszkodzenia zawartości - zgniecione". Nie ma żadnych informacji o tym czy cała lodówka została sprasowana, czy gdzieś (gdzie?) jest rysa. Nie dostałem też od nich zdjęcia tego wgniecenia, mimo że zdjęcia nieoryginalnego opakowania i zabrudzeń mi przesłali.

Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji?
Załóżmy że wgniecenie rzeczywiście jest i powstało z mojej winy np. w trakcie przemieszczania lodówki po mieszkaniu itp. Czy sklep może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy i odbioru towaru na tej podstawie? Że niby takie uszkodzenie wynika z "korzystania z lodówki w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy”?

Czy może jest tak, że odstąpić od umowy muszą i ewentualnie mogą obciążyć mnie kosztami, które spowodowałem zmniejszając wartość lodówki?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam,
Michał

savetree napisał:
Czy sklep może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy i odbioru towaru na tej podstawie?
Nie. Umowy już nie ma. Mogą obciążyć kosztami za uszkodzenie, ale muszą je udowodnić

Jest 14 dni do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, a było 10.

Hej, dzięki za dotychczasową pomoc.

Na chwilę obecną sprawa wygląda tak, że sklep (Megamedia z Wrocławia) nadal nie oddał mi pieniędzy, ani nawet nie przesłał pisemnego potwierdzenia odstąpienia od umowy. A minęły już ponad 3 tygodnie od dnia, gdy lodówka do nich dotarła.

Co mam zrobić w takiej sytuacji aby za bardzo się nie narobić a coś osiągnąć? Powinienem złożyć wniosek do sądu czy próbować przez rzecznika konsumentów?

Pozdrawiam,
Michał

Powrót