Sklep - serwis uszkodził sprzęt

• Autor wątku Autor wątku kuumka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuumka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry, proszę o poradę dot. reklamacji sprzętu.
Ok. rok temu kupiłam laptopa do tego czasu sprzęt działał bez zarzutu, w grudniu komputer się wyłączył i już nie dało rady ponownie go uruchomić. Poszłam do informatyka, który usunął przy mnie z laptopa moje pliki, dokumenty itp. i napisał oświadczenie, ze z laptopa zostały usunięte moje dane, w jakim laptop jest stanie, i co prawdopodobnie mu jest.
Sprzęt posiadał gwarancję, wiec oddalam go do sklepu w celu naprawy. Zgłoszenie reklamacyjne zostało przyjęte i miałam czekać 2 tyg. na odpowiedź. Po dwóch tygodniach dostałam odpowiedź ze sklepu, że sprzęt zostanie naprawiony i zostanie poinformowana telefonem kiedy mogę go odebrać. Po kolejnych dwóch tygodniach zadzwonił Pan ze sklepu z informacja, że sprzęt czaka na odbiór w sklepie, pojechałam. Na miejscu dowiedziałam się, że serwis odmówił naprawy laptopa ponieważ stwierdził, ze laptop został zalany!!! Za pośrednictwem sklepu napisałam do serwisu, że laptop nie zgadzam się z tym, że laptop został zalany i dołączyłam do tego pismo informatyka, który usuwał moje dane z laptopa i w swoim oświadczeniu napisał m.in cyt. "sprzęt nie nosi żadnych uszkodzeń mechanicznych wynikających z użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem- w tym pęknięć, zalań".
Teraz dostałam odpowiedź z serwisu, że przepraszają za tę sytuacje i mam spisać w sklepie ponowne zgłoszenie reklamacyjne i oni naprawią sprzęt.
Jak dla mnie ta cała sytuacja jest nielogiczna i coraz mniej zaczynam z niej rozumieć i nie wiem już jakie mam prawa, a co najgorsze jak je wyegzekwować.
Myślę, że serwis lub sklep mógł uszkodzić tego laptopa, aby nie podejmować się naprawy. Teraz ZALANY sprzęt leży w sklepie i chcą spisać ze mną nową reklamacje, aby go wysłać do naprawy - NIE CHCE SPRZĘTU, KTÓRY KTOŚ MI USZKODZIŁ!
Gdy dzis powiedziałam sprzedawcy o tym, że uszkodzili mojego laptopa i żądam nowego, krótko mówiąc zostałam zignorowana i sprzedający zaczął zmieniać temat i próbował przekonać, że "w naprawionym laptopie będą oryginalne części i jest to dla Pani bardziej opłacalne" .
Czy w takiej sytuacji mogę domagać się nowego laptopa, albo zwrotu gotówki? I na jakiej podstawia? Jakie kroki podjąć dalej?!

Pozdrawiam, liczę na pomoc :)

Podbijam.
Nikt się nie orientuje w sytuacji? :(

Powrót