Sklep uchyla się od przesłania paczki

• Autor wątku Autor wątku Kubsle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kubsle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

mam dosyć dziwny problem ze sklepem, mianowicie zakupiłem kilka przedmiotów, podałem dane do wysyłki i zamówienie zostało wysłane. Niestety kurier nie doręczył przesyłki rzekomo z powodu złych danych adresowych (dane w zamówieniu jak najbardziej poprawne, inne przesyłki dochodzą bez problemu). Paczka wróciła do sprzedawcy, myślałem, że to jakiś błąd na etykiecie i zostanie wysłane ponownie. Otóż odbijam się od armii "konsultantów" (duży sklep), którzy twierdzą, że paczka wróciła do magazynu i już nic nie mogą zrobić i automatycznie zostaną zwrócone mi pieniądze (no i najlepszy kwiatek, że to ja mam się kontaktować z firmą kurierską co poszło nie tak :D ). Nie byłoby z tym żadnego problemu gdyby nie to, że obecnie te rzeczy są dużo droższe (było to kilka ubrań z wyprzedaży). Czy sklep może tak postąpić? Mam na myśli ze po prostu odstępuje od realizacji sprzedazy i zwraca środki "bo tak"?

Czy sklep może tak postąpić?
Sklep nie może uznać nie doręczenia przesyłki za jakąkolwiek formę oświadczenia o odstąpieniu od umowy szczególnie, jeśli kupujący wyraźnie zaznacza, że nie odstępuje od umowy. Proponuję poinformować Rzecznika Praw Konsumenta o sytuacji, jeśli jesteś konsumentem w rozumieniu art. 22[1] kc.

Powrót