Sklep w Czechach z dystrybucją na Polskę

• Autor wątku Autor wątku Lysack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lysack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Chciałbym założyć sklep z piwem w Czechach. Rozmawiałem już z radcą prawnym na ten temat i ze strony czeskiej nie ma żadnego problemu. Chciałbym aby był to sklep głównie internetowy (z niewielką placówką w pobliżu granicy, po stronie czeskiej).
Wielokrotnie zdarzało mi się kupować piwa ze sklepów internetowych z Czech, Włoch, Belgii czy Szwajcarii i nie były naliczane żadne opłaty dodatkowe.
Chciałbym prowadzić sprzedaż wysyłkową, ale głównie dla Polaków i tutaj rodzi się pytanie jak to zrobić, aby było jak najkorzystniej i jednocześnie legalnie.
Pewną opcją jest wysyłka za pośrednictwem czeskiej poczty lub firmy kurierskiej. Istnieje jednak opcja tańsza, ale nie wiem czy w pełni legalna. Otóż, z racji bliskości granicy chciałbym przewozić niewielkie paczki (do 110 litrów piwa jednorazowo, zgodnie z limitem, tylko czy taki limit mnie obejmuje jako przedsiębiorcę?) i wysyłać je kurierem już z Polski.

Czesi traktują piwo jako produkt spożywczy, bez konieczności opłacania koncesji i akcyzy, w związku z czym otwieranie sklepu właśnie tam wydaje się być całkiem rozsądne. Kwestia tylko optymalnego rozwiązania transportu tego specyficznego towaru do Polski.

Pozdrawiam.

Powrót