Sklep wysłał mi dwa razy e-klucz

• Autor wątku Autor wątku 123draven
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123draven

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam pytanie odnośnie kupna e-klucza na allegro.
Zakupiłem wymieniony klucz i otrzymałem go po chwili od automatu z allegro. Po chwili otrzymałem maila o treści:

'Z racji iz Allegro ma awarie i nie przesyła danych do automatu wprowadzamy tryb reczny wysyłki
W załaczniku SKAN kodu PSN
Pozdrawiamy'

A więc otrzymałem drugi klucz pomimo że pierwszy już wykorzystałem. Poniekąd świadomie użyłem drugiego klucza chociaż zastanawiałem się czy aby na pewno pierwszy nie zostanie odjęty z mojego konta. Nigdy nie byłem przekonany do tego typu zakupów tym bardziej że cena klucza wynosiła 100 a sprzedawany był za 90. Następnego dnia otrzymałem takiego maila:

'Dzień dobry.
W wyniku błędu powstałego pomiędzy allegro a systemem automatycznej wysyłki, otrzymał Pan poza zamówionym egzemplarzem kodu, błędnie wysłany drugi kod z takim samym towarem.
Po sprawdzeniu, okazało się, że pomimo wykorzystania zamówionego i opłaconego kodu, zużył Pan również drugi, omyłkowo otrzymany, pomimo nieuiszczenia za niego zapłaty.
W związku z zaistniałą sytuacją, gdzie działał Pan z pełną świadomością, że pierwszy kod był tym co Pan zamówił, a drugi nie był należny, zwracamy się z prośbą o uiszczenie opłaty za drugi kod.
W zaistniałych okolicznościach, nie ma niestety możliwości zwrotu, a jako że został kod zużyty, nie możemy się również zwrócić z prośbą o nieużywanie kodu, proszę dokonać dopłaty. Po zalogowaniu się do allegro, w zakładce zakupionych przedmiotów, można wybrać w opcjach tego przedmiotu Dopłatę.
Jako podstawę prawną naszej prośby, proszę potraktować iż jest ona podparta przepisami prawnymi, zgodnie z art. 284 § 2 kodeksu karnego „Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat”.
Ani nam nie zależy na utrudnianiu Panu życia, ani sobie dokładać pracy nie chcemy. Tym bardziej, mając solidne podstawy w postaci orzecznictw sądowych, nie ma sensu by sprawę kierować do organów, tylko po to by poniósł Pan zbędne koszty sądowe.'

Czy muszę opłacić drugi kod pomimo tego że został mi wysłany na email poprzez pomyłkę?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Tak. albo po dobroci albo po sprawie cywilnej w sadzie na podstawie bezpodstawnego wzbogacenia sie.

Powrót